pondělí 3. května 2021

Švestka červivost

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) patří mezi škodlivé. Nejsou k ničemu, nahažte je do bečky, nechte vykvasit a vypálit. Co dělat, aby pilatky nezničily celou úrodu švestek? Napadené plůdky střásáme na . Typickým problémem švestek je červivost , která je obvykle způsobena obalečem švestkovým, respektive jeho. Občas může švestka trpět zkroucenými listy.


Způsobuje červivost mladých plodů. Na mladých plodech těsně po odkvětu najdeme drobné černé otvory. Uvnitř plodu vyžírají bělavé larvy dužninu, ta je . Může zničit celou úrodu. Tělo dospělé pilatky švestkové je téměř černé, 4-mm dlouhé.


Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Švestka , ovoce. Máte poškozené plody slivoní a blum? Jedním z nejčastějších škůdců, kteří způsobují červivost je obaleč švestkov. Lze použít přípravky Calypso 4SC, Integro apod. Autor: kolektiv Zahradnictví . Hostitelské plodiny: slivoň švestka , broskvoň obecná, meruňka obecná.


V místě, kudy housenka vnikla do plodu je na povrchu plodu zaschlá kapička čiré klovatiny. Nejvíce je však napadána švestka Velkoplodá domácí. V místě kudy housenka vnikla do plodu je na povrchu plodu je zaschlá kapička čiré klovatiny.


Dospělci vypadají jako malí motýlci (rozpětí křídel cm) . Další nepříjemnou chorobou slivoní je jejich červivost. Chodby housenek směřují k peckám, kde jsou v konečném výsledku housenky také . Housenky druhé generace vyvolávají červivost plodů. V jednom plodu pouze jedna.


Povrchové poškození plodů. Domácí švestka , Dolanka. Doporučuje se však pouze do oblastí bez virové šarky, na kterou je silně náchylná. Pološvestky se podobají . Ta způsobuje červivost ředkviček, ožírá kořínky cibule, kedlubnů, zelí, kapusty a květáku. Proti květilce se používá zálivka . Vrtule třešňová – dvoukřídlý hmyz Rhagoletis cerasi – klade vajíčka pod pokožku plodů, z nichž se líhnou bílé larvy a způsobují červivost plodů.


Ze škůdců jsou nejčastější mšice a vrtule třešňová - klasická červivost třešní. Larvy vrtule třešňové způsobují červivost třešní, plody v konečné fázi, kdy larvy .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky