čtvrtek 30. listopadu 2017

Cibule šalotka cibule množilka pěstování

Dříve se uváděla pod vědeckým názvem Allium ascalonicum, . Lidově se nazývá množilka nebo ošlejch. Pěstování cibule ze sazečky je jednodušší a méně pracné. Mnozí z nás znají šalotku pod názvem množilka.


Toto lidové označení dostala díky jejímu způsobu množení, kdy v hlíně vytváří trsy. U nás se pěstuje žlutá a . Někdy je nazývaná též česnek askalonský, množilka i ošlejch. Právě tak jako cibule kuchyňská byla i šalotka pěstována v pradávných dobách v Malé a . Není vhodná pro pěstování na těžších půdách. Pěstuje se zejména ze sazečky. Karmen, cibule sazečka.


Někdy se jí také u nás říká množilka nebo ošlejch. V současné době se pěstuje po celém světě. Mezi významné evropské producenty patří především Francie, . Proto se jí též říká askalonský česnek anebo množilka. Pak je ještě cibule sibiřská, která se pěstuje na nať (podobně jako pažitka pobřežní), ale její . Jak pěstovat šalotku. Pro zahrádkáře je nejpraktičtější pěstovat cibuli ze sazečky.


Jedná se o malé cibulky o průměru – 12. Další české názvy: šalotka , množilka. Cibule množilka , sečka neboli šalotka.


Při pěstování cibule kuchyňské a česneku kuchyňského je vhodné využívat stanoviště s lehčími, propustnějšími půdami, . Na rozdíl od ní však tvoří větší množství drobných cibulek v trsu. Jejich chuť je jemnější, kořenější nežli chuť . Z jedné cibule vyroste postupně trs několika dalších cibulí - proto se jí lidově říká množilka. Jinak se jí také říká česnek askalonský, ošlejch nebo také množilka.


Pokud necháte zaschnout nať, můžete ji . Tento druh cibule pochází z Asie. Vytváří větší množství drobných cibulek v trsu (hnízdu). Chuťově je jemnější než . Camelot Fje červená odrůda cibule šalotky (Allium ascalonicum), která je množená.


Tvoří větší, na rozdíl od množilky , nedělené cibule s výraznou jemnou a nasládlou chutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky