pondělí 6. listopadu 2017

Choroby v brambor

Hrušně - všeobecná charakteristika, sázení, péče, sklizeň, choroby a škůdci hrušní. Vhodný výsadbový spon stromů je v tomto případě 0-x 5-m. Jde o dvoudomou rez , mezihostitelem je jalovec chvojka, na kterém přezimuje.


Mšice, květopas hrušňový, zobonoska, obaleč pupenový, pilatka hrušková , obaleč . Hlavní podíl na úbytku třešní má záludná houbová choroba – rez hrušňová neboli.

Hruška je plodem stromu hrušeň obecná (Pyrus comunis). Třicetiletý hruškový sad - odrůda Konference (Zdroj: OVOCNÁŘSKÁ UNIE ČR). Jedná se o dvoubytnou (heteroecická) rez. Choroba má v cyklu hostitele a mezihostitele. Hostitelem je jalovec, v podmínkách ČR často jalovec chvojka Juniperus . Boj s touto stále se častěji vyskytující chorobou bychom neměli podceňovat.


Původcem této choroby je dvoubytná rez , což znamená, že pro svůj vývoj potřebuje dva hostitele.

Druhým hostitelem je jalovec čínský nebo . Prvým je dôkladné monitorovanie sadu, resp. Méra hrušková máva 3-generácie, preto je boj proti nej zložitý. Rez hrušňová se projevuje žlutými skvrnami na listech, někdy i na větvích,. Rez na hrušních se přenáší z jalovců viržinských a jalovců chvojky klášterské, to je.


Jako jedna z možností, která by mohla strom trochu chránit,. Témata článku: Choroby a škůdci, Zahrádkářův diář, Ochrana a péče, Jádroviny, Řez ovocných stromů , Třešně, Vajíčka, Květní pupen, Skvrna, . Rezom ovocných stromov upravíme nielen ich korunu, ale ovplyvníme najmä ich rodivosť. V predjarnom období, teda počas vegetačného pokoja urobený rez. V časti Choroby a ochrana jabloní a hrušiek je stručný popis rozšírených chorôb jabloní a. Kôra a kmeň starších stromov praská a vyteká z nich baktériový sliz.


Sklovitosť jabĺk je fyziologická porucha, ktorú môžeme vidieť v priečnom reze plodov jabĺk . Aké choroby a škodcovia hruškové podpníky napadajú? Veľmi nebezpečná je rakovina a nekróza hrušiek, ktorá sa prejavuje zdeformovanými, popraskanými . Správnej praxi rezu by malo predchádzať pochopenie rastu a vývoja stromu a následne rez šitý na mieru.

Harmónia medzi rastom a. Ondřej Dovala, Ján Veselý, Zuzana Hrušková. CHRASTAVITOSŤ JABLONÍ je najzávažnejšou chorobou jabloní, každoročne. Bodruška hrušková (Janus compressus) je pravidelný škodca v ovocných.


Jejich stromy napadla rez hrušková a mohou se rozloučit s úrodou. Právě v těchto dnech se spóry choroby šíří z jalovců, které jsou ozdobou mnoha zahrad i veřejných prostranství. Kde se nemoc ovocných stromů vzala?


Hrušně jsou chorobou ohrožené, pokud v jejich blízkosti roste jalovec. Existuje- li možnost, je lepší nákaze stromů rzí hrušňovou předcházet.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky