úterý 16. ledna 2018

Bedla zamena

Patří mezi ně bedla vysoká nebo bedla červenající. Nejčastější vysvětlení je záměna bedly červenající za bedlu jedovatou. Bedly momentálně rostou snad . První, daleko početnější (u nás několik desítek druhů), jsou drobné bedly z latinského rodu . Není každá bedla jedlá.


Možná jste o tom už slyšeli, totiž o možné jedovatosti oblíbených bedel.

Další podobné bedly . Záměna za jedovatou bedlu zahradní. Jen musíme dávat pozor, abychom si ji nespletli s nějakou jinou, jedovatou. Bedla vysoká je opravdu vydatná a skvěle chutnající houba.


S čím se bedla vysoká nejčastěji zaměňuje? S jinou bedlou, bohužel často jedovatou. Je vhodná ke sběru a . Podle některých houbařů právě záměna s bedlou zahradní může za zařazení bedly červenající mezi mírně jedovaté houby.

Bedla patří k nejméně náročným houbám, co se týká živin i vlhkosti. U bedel ze zakoupené sadby nehrozí záměna s nejedlými druhy . Podobné mohou být některé druhy pečárek s bílým kloboukem a dlouho bílými lupeny, například pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus), . Z velkých bedel je možné ji zaměnit například za často se vyskytující bedlu červenající (Chlorophyllum rachodes), která je o něco menší, . Tato bedla , spíše bedlička, patří mezi drobnější druhy bedel. Uprostřed klobouku má nízký hrbol. Vlastní klobouček má pokrytý žlutohnědými . Pokud se řekne bedla , většině houbařů se vybaví mohutné lupenaté.


Vyrůstá většinou jednotlivě, méně často ve skupinách. Bojíte se, že si bedlu popletete se smrtelně jedovatou. V lese či na louce můžete narazit na dva jedlé druhy bedel. Bedla je houbou s poměrně snadnou identifikací. Jde o bedlu vysokou, která je opravdu vysokou a . Zatímco v mládí má klobouk vejčitý tvar, postupně roste do . Oblíbená bedla a masák.


Houbařská sezóna je v. Bedľa červenající záhradní (mírně jedovatá) - Macrolepiota rhacodes var. Výsledek obrázku pro bedla jedlá záměna Words, Horse.

Hřiby pomalu mizí, ale hojně se v lesích nyní nachází bedla červenající.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky