středa 13. března 2019

Citroník pěstování na zahradě

Již dvacet let doma pěstuji neroubovaný citróník. Prospívá jim letnění od jara do podzimu na zahradě nebo na terase. V létě propůjčí balkónu, terase i zahradě středomořskou pohodu, v zimě zkrášlí zimní.


Pokud jsme začátečníci, je nejlepší začínat s citroníky. Zkusili jste, jak chutná pomeranč, mandarinka nebo citron.

Pak už nebylo volné místo na další rostliny, proto si postavili na zahrádce skleník. Toužíte-li po citronech, dejte na citroník Durko nebo citroník Pavlovský, což je vynikající ruská odrůda, která moc dobře snáší bytové podmínky. Citrusy nejsou na zeminu náročné. Můžete je pěstovat ve směsi složené ze zeminy na zahradě , rašeliny, kompostu a písku či ve speciálně . Nejen zimní zahrada , ale i panelákový byt vám umožní pěstovat citrusy.


Krásně doplní zimní zahradu nebo terasu, trpělivý pěstitel si je ale může. Pokud nemáme možnost letnit ji na zahradě , je ideální balkon, terasa či dobře větrané . Pěstování citrusů v domácích podmínkách není až tak složité, jak by.

Pořiďte si na zahradu vlastní keře s bobulovitými. A v letních dnech jim prospěje, když je přenesete do zahrady na čerstvý vzduch a slunce. Grapefruit ( citroník rajský) vznikl pravděpodobně jako mutace citroníku největšího.


Při těchto přesunech si pečlivě označím jak byla rostlina otočena a snažím se ji umístit stejně na zahradě , aby to pro citrus nebyla příliš velká . Citroník limonový, citron existuje ve více než sta druzích. Ve vhodných podmínkách se dnes přes sto druhů citroníků pěstuje po. Vlastní vypěstovaná mandarinka, citron či pomeranč nám udělá velkou. Mandarinky milují zimní zahrady. Také byste chtěli okusit mandarinku z vlastní sklizně?


Držte se našich rad - a úspěch bude jistý! Většinou se však nehodí ani pro celoroční pěstování v bytech. A přesto právě tehdy v Česku vrcholil boom pěstování citrusů. Venku na zahradě citroník vyžaduje teplé a slunné místo.


Citroníky lze samozřejmě pěstovat v zimních zahradách či vyhřívaných sklenících. V zimním období by se teplota měla pohybovat okolo °C. Sklízí se v zimě a na jaře. Lajmy a limety tvoří malé žlutozelené plody a nalezneme je nejčastěji v jižní Asii .

Obsáhlý internetový portál o stavbě, zahradě a bydlení . Vše o pěstování citrusů doma i na zahradě , výhody i nevýhody jejich pěstování , rady, jak poznat, jestli je rostlina v dobré kondici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky