středa 18. září 2019

Co se používá z levandule

Staří Římané ji používali k provonění lázní a také ji předepisovali proti kašli. Levandule poskytuje květ a nať ke zpracování. Květy levandule (sušené) už od pradávna se používají na přípravu čaje.


Ze Středomoří k nám dovezené byliny mají jistý nádech zvláštnosti již proto, . Použití levandule v kuchyni. Je možné vyrobit si k pečení i levandulový .

Abychom byli přesní, jde o levanduli lékařskou. Lidově se jí říká spikrnát, dulenka nebo devandule. Může vyrůstat až do půl metru. Připisují se jí účinky jako zklidnění organizmu, uklidnění nervů, předrážděnosti, migrénách . Jak můžeme levanduli pro zdraví a blaho našeho těla a duše použít ? Které její části na co používat ? Kde se opravdu pěstuje a jak ji pěstovat doma?


Esenciální olej levandule a zdraví.

Lze ji dokonce na kůži i sliznice používat. Už ve starověkém Řecku se levandule lékařská používala jako lék proti. Sušené kvety levandule môžete tiež pridať do dózy s trstinovým cukrom a takýto cukor potom používať do koláčov. Všetci hostia sa budú . Dále je rostlina používaná při . V naší nabídce najdete sušenou levanduli pouze z Francie. Co se týče sběru, trháme buď levandulový květ nebo celou kvetoucí nať a to ještě před úplným rozkvětem.


Proč je levandule léčivá? Lavandula angustifolia používáno více rozdílných . Většina z nás levanduli používá ve formě nejrůznějších uvolňujících a relaxačních olejů či mastí, své místo však nachází také hojně v kuchyni. Hojné využití má levandule v gastronomii jako koření s nezaměnitelnou . Pleťová voda s levandulí pokožku důkladně pročistí a zároveň uklidňuje jakékoli podráždění. Používá se na výrobu mýdel.


Takto připravené rostlinky se dále používají jako vonné předměty či dekorace ze sušených květů. Stránka o levanduli , o jejích účincích i použití. O levandulovém esenciálním oleji, který se skvěle uplatní při výrobě domácí kosmetiky i jako přípravek první . Právě Římané používali levanduli na voňavé lázně a její aroma.


Zajímavé je použití květů levandule na okořenění sklenice se šampaňským.

Po celé století ženy používaly levanduli na odpuzování molů a . V první a druhé světové válce se bylinka používala na úlevu při bolestech a jako prevence infekcí. Někteří učitelé ve Francii vytahovali levandulové květy při .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky