úterý 21. ledna 2020

Škůdci dřeva brouci

Hlavními skupinami biologických škůdců jsou dřevokazný hmyz a dřevokazné houby. K nim se navíc přidávají také plísně. Ty napadají povrch dřeva a jsou pak.


Pro ochranu dřeva se u nás dozvíte, jak správně postupovat proti dřevokaznému hmyzu, broukům a ostatním škůdcům. Součástí práce je také sbírka vad dřeva a požerků dřevokazného hmyzu. Klíčová slova: vady dřeva , škůdci dřeva , dřevokazný hmyz, dřevokazné houby.

Dřevo poškuzují hlavně larvy. Brouci kladou vajíčka na povrch dřeva , jejich larvy vyhlodávají dřevo pod povrchem a uvnitř. Tímto dřevokazní brouci napadají veškeré dřevo , zejména stavební . Destrukcí dřevní hmoty způsobují larvy které ji po dobu . Dospělí brouci pokládají vajíčka do prasklin dřeva.


Zamořují podlahy, nábytek, dřevěné trámy a další dřevěné předměty ve vaší domácnosti. Larvy se zavrtávají. Samice klade vajíčka do štěrbin a prasklin dřeva z listnáčů i jehličnanů nebo do starých.


Dospělý brouk je zploštělý a protáhlý, dlouhý 1–mm.

Biotičtí škůdci dřeva. Jsou to: a) dřevozbarvující houby b) dřevokazné houby c) dřevokazný hmyz. Mezi škůdce , kteří v našich klimatických podmínkách napadají konstrukční dřevo ,. Samotnou destrukci dřeva však způsobují larvy, které požerem ve vnitřní . Saprofytický hmyz (techničtí škůdci ). Právě tato skupina škůdců představuje největší . Podobně jako houby poškozuje hmyz dřevo v živém stromě i dřevo zpracované. Největším a nejzávažnějším dřevokazným škůdcem je Tesařík krovový ( Hylotrupes bajulus). Ničí krovy, dřevěné obložení, stěny, záklopy atd.


Dalším znakem přítomnosti škůdce je, že se ze dřeva sypou drobné. Brouci a larvy se tím v podstatě upečou jako v mikrovlnce, metoda je ale . Mohou tak vznikat i různé novotvary, jež nazý- váme hálky (savý hmyz). Mezi nejznámější škůdce potravin patří jistě brouci z čeledi . Některé druhy mohou poškozovat dřevo či textil, jiné znehodnocovat potraviny,. Pro dřevo zabudované ve vlhkém zdivu představují největší nebezpečí škůdci z řad dřevokazných hub.


Odbourávají buď celulózu a dřevo postupně hnědne a . Vylíhnutí brouci dobře létají a napadají dřevo v. Obvykle jde o dřevokazný hmyz, který klade vajíčka na povrch dřeva a jeho larvy vyhlodávají dřevo pod povrchem a uvnitř.

Napadá tak i stavební konstrukce, . Lýkožrout smrkový Pilořitka fialová Pilořitka olšová Pilořitka velká.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky