úterý 20. prosince 2016

Choroby jahodníků

Celosvětově rozšířená choroba jahodníku napadá i další plody včetně hroznů. Zejména v tomto případě se vyplatí nezanedbávat preventivní opatření. Choroby a škůdci jahodníku. Jedná se houbové onemocnění, které se vyskytuje ojediněle. Abychom ochránili jahody nebo další drobné . Jahody jsou jedním z prvních ovocných potěšení po zimě.


V srpnu začne sezóna jejich výsadby, ale od jejich pěstování vás . Jahodník napadený houbovou chorobou. Dvě nejzávažnější choroby jahodníků se nazývají Phytophthora cactorum . Hlavní doba kladení vajíček se shoduje s dobou plného květu jabloní a trvá potud , pokud jsou k dispozici nerozkvetlá poupata jahodníků. Poté se brouci stěhují na. Parazit napadá jahodník a některé další příbuzné rostliny, včetně maliníku. Významné rozdíly jsou v náchylnosti odrůd.


Na listech, stopkách . Lze zamezit vzniku bílé skvrnitosti listů jahodníku ? Jak chorobu rozeznat? Existuje cílený boj s nemocí ? Tyto otázky jsme se pokusili zodpovědět a odpovědi se . Příznakem jsou červené svinuté listy a . Pěstování jahod není náročné, avšak ne zcela jednoduché. Antraknóza jahodníku je choroba jahodníku způsobovaná cizopasnou houbou. K potlačení choroby jsou používány přípravky na bázi strobilurinu, avšak . Většina pěstovaných odrůd je náchylná na houbové choroby. Po třech letech je plantáž považována za zamořenou chorobami a vyčerpanou.


Napadá celou řadu kulturních i divoce rostoucích rostlin. Listy následně zasychají. Nebezpečné jsou především přenosem virových chorob.


Loni na jaře vysazené sazenice jahod měly na konci léta na listech hnědé skvrny. Témy: choroby a škůdci,jahody,pěstování,skvrnitost. Jahody totiž velmi často trpí nejrůznějšími virovými chorobami , tudíž jedině nákupem sadby z kontrolovaných pěstitelských porostů získáte . U jahodníků jsou nejčastějšími chorobami houbovité choroby , plísně (plíseň šedá ) nebo skvrnitost listů. Velmi odolná je opět odrůda Dagmar, . Proti této chorobě je však účinná ochrana pouze tehdy, je-li provedena v době květu. Většinu virů přenášejí také mšice a některé i volně žijící půdní háďátka (např. mozaika huseníku, latentní kroužkovitost jahod- níku , kroužkovitost rajčete).


Napadení je velmi často u pěstovaných odrůd latentní. Pokud se příznaky projeví, pak v podobě .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky