úterý 4. dubna 2017

Choroby orchideji

Hrušně , broskvoně, meruňky. Projevuje se oválnými oranžovými . Houba přezimuje ve dřevě jalovců, výraznější příznaky choroby se. Rez hrušková - největší protivník v pěstování hrušní.


Snad už každý se setkal se Rzí hrušnovou aniž by věděl , že jde o tuto velmi častou chorobu. Mezihostitelem jsou hrušně.

Chorobou jsou napadené nejčastěji čepele listů , napadnuty mužou být i řapíky listu a výjmečně i plody. Jedná se o velmi významné . Typická strupovitost plodů, ale i různé skvrny na listech a strupovitost. Přestřik byť jen nepatrného množství může u různých odrůd hrušní. Gymnosporangium sabinae).


Hruška je plodem stromu hrušeň obecná (Pyrus comunis). Při pohledu na listy stromů hrušní , které jsou pokryté . U hrušní bývají poškozeny i větve a výhony.

Jak se houbovitá choroba šíří. Původce choroby přezimuje v opadaných listech nebo v napadených . Našli jste na listech své hrušně rzivé ostrůvky? Není divu, poslední dobou se tato choroba silně rozšířila. Rzivost hrušně , nepříjemná houbová choroba , kazí radost z úrody zahrádkářům, ale má i. Příznaky rzivosti hrušně na listech a posléze i na hruškách signalizují houbovou chorobu , která během roku střídá hostitele. Je na místě zjistit i to, na které . Je velmi rozdílná náchylnost u různých odrůd.


Jde o velmi významné onemocnění hrušně i jalovce. Choroba ovlivňuje kvalitu plodů a velikost sklizně. Na svrchní straně listů se objevují začátkem léta oranžové, oválné, postupně se . Po jejich přenesení na listy hrušně se začnou tvořit známé oranžové skvrny. Z chemických přípravků proti této chorobě nejsou v současné době povoleny . Silně napadené listy opadávají.


Za příznivých podmínek pro chorobu jsou napadeny i plody. Plodničky se vyvíjejí ve spadaných listech , během zimy se v nich . Hrušeň měla spoustu plodů, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky