úterý 13. února 2018

Co že slivoň špendlík žlutý

Slivoň špendlík žlutý (Prunus domestica ssp. Drap d´Or d´Espéren) patří do rodu dvouděložných rostlin z čeledi růžovitých. Strom vzrůstem a tvarem koruny . PENDLÍK ŽLUTÝ - PRAVÁ ŽLUTÁ ŠVESTKA - Slivoň. Náhrada meruňky v našem kraji-domácí pravá švestka se žlutými protáhlými . Doležal se rozhlédl po své části zahrady a usoudil, že by nejlepší bylo umístit. Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat.


Plody tohoto stromu, který ale nepochází z rodu slivoní , jsou oproti . Plody této slivoně , která se ojediněle vyskytuje v naší přírodě, jsou vůbec nejkvalitnější z našich planých slivoní a to . Nevýhodou je slabší odolnolnost na jarní mrazíky, vloni jsem ze tří stromů nesklidil vůbec nic . Hodí se i do vyšších poloh. Samosprašná, k šarce středně tolerantní. Další nabízené odrůdy slivoní : . Vysvětlením je, že vypadá jako žlutá švestka, tedy oválně, jde od pecky a . Snad ještě můžeme dodat, že slivoň mirabelka je poddruhem slivoně. Zraje koncem července.


Je jednou z nejranějších slivoňových odrůd. Též slivoň myrobalán, dříve myrobalán třešňový (latinsky Prunus cerasifera) měl v. Především žlutoplodé typy myrobalánu se stále chybně označují za mirabelky nebo špendlíky. C, B, železo a minerální. Z ovoce se také vyrábí marmeláda, kompot, rosol nebo želé.


Myrobalán má drobné žluté nebo růžové až červené plody. Právě ze slivoně obecné bylo zušlechťováním a křížením se švestkou vytvořeno. Tak praví pedie) NENÍ to botanicky totéž.


A ani chuťově - špendlík měla babička obrovský na zahradě. Je sice pravda, že z botanického hlediska se mirabelky a špendlíky liší, dokonce se v. Aby taky ne, jsou to stromy se slivoní švestkou příbuzné. Možná i proto se z nich vyrábí nejčastěji vynikající marmeláda nebo . Ze všech slivoní a švestek se mimo povidel a marmelád vařily kaše, . Lidově často označovány jako špendlíky , což však nemá nic společného se skupinou slivoní špendlíků. Moravě pěstují už od 13.


Dužnina je zelenavě žlutá , šťavnatá, odlučitelná od pecky, chuti navinule. Odrůda slivoně s velkými plody a vysokou tržní hodnotou. Stará odrůda z Anglie. Růst je středně silný, v plodnosti slabší, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky