čtvrtek 14. února 2019

Co se semeny na česneku

Hojné využití má levandule v gastronomii jako koření s nezaměnitelnou . Používá se na výrobu mýdel. Pleťová voda s levandulí pokožku důkladně pročistí a zároveň uklidňuje jakékoli podráždění. Takto připravené rostlinky se dále používají jako vonné předměty či dekorace ze sušených květů. Levandulová vůně snadno navozuje .

Stránka o levanduli , o jejích účincích i použití. O levandulovém esenciálním oleji, který se skvěle uplatní při výrobě domácí kosmetiky i jako přípravek první . Právě Římané používali levanduli na voňavé lázně a její aroma. Zajímavé je použití květů levandule na okořenění sklenice se šampaňským.


Po celé století ženy používaly levanduli na odpuzování molů a . V první a druhé světové válce se bylinka používala na úlevu při bolestech a jako prevence infekcí. Někteří učitelé ve Francii vytahovali levandulové květy při .

Už ve starověkém Řecku se levandule lékařská používala jako lék proti. Sušené kvety levandule môžete tiež pridať do dózy s trstinovým cukrom a takýto cukor potom používať do koláčov. Všetci hostia sa budú . Dále je rostlina používaná při . V naší nabídce najdete sušenou levanduli pouze z Francie. Co se týče sběru, trháme buď levandulový květ nebo celou kvetoucí nať a to ještě před úplným rozkvětem.


Proč je levandule léčivá? Lavandula angustifolia používáno více rozdílných . Většina z nás levanduli používá ve formě nejrůznějších uvolňujících a relaxačních olejů či mastí, své místo však nachází také hojně v kuchyni. Tinkturu lze použít jako prokrvující prostředek při reumatických a ischiatických bolestech. Co lze připravit: nálev, olej, krém, tinktura, levandulová.


Hubí parazity a hmyz. Reguluje kožní nervovou soustavu. Je používána k zahánění zla. Stejně vhodná je i tinktura. Zevně se levandulová nať používá ke koupelím při špatně se hojících ranách, při revmatizmu, bolestivých výronech, .

S každým nádechem této podmanivé vůně se aspoň v myšlenkách můžeme přenést do francouzské Provence, kam levandule neodmyslitelně . Už len chvilku trpělivého čekání a po týdnu můžete krásně voňavý levandulový cukr použít na pečení moučníků, sušenek, zdobit ním dezerty nebo nápoje. K léčebným i kosmetickým účelům se levandule využívala už odpradávna. Květ je bohatý na silice obsahující linalool, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky