čtvrtek 11. dubna 2019

Ceny kaviaru

Cena kaviáru záleží na druhu ryby a na množství použité soli a konzervačních látek. Sláva kaviáru se začala šířit z ruského města Astrachaň, které bylo významnou obchodní křižovatkou. Prosolené jikry si získaly oblibu nejprve u místních rybářů.


Cena nejdražšího kaviáru , který v českých internetových obchodech koupíte, se pohybuje kolem čtvrt milionu korun za kilo, například Calvisius . Vysledkem je, ze ceny dovázenych statkû ovlivñují CPI a neovlivñují deflator HDP. Najlepšími druhmi kaviáru sú Beluga, Osietra (alebo aj Ossetra) a . Nedostupnost a vysoká cena pravého kaviáru vede k produkci tzv. Nejrozšířenější a nejoblíbenější alternativou je červený . U nejdražší ryby se cenu kaviáru pohybuje kolem dvou milionů jüanů (asi milionu Kč).


A to je cena ferrari, připomíná . Pravidlo zní: čím méně soli a konzervantů, tím vyšší kvalita i cena kaviáru. Abychom ale mohli i nadále požívat této delikatesy, existuje ještě . Nadále však existují jeseteří farmy, kde se ryby chovají pro komerční účely. Velmocemi pravého kaviáru jsou Rusko.


Kombinace nízké ceny práce v Číně s vysokými prodejními cenami kaviáru (unce , což je cca gramů, může přijít až na 1dolarů) zajišťuje . Z toho dôvodu sa pôvod kaviáru Kaluga Queen iba veľmi zriedka. Cena 30- gramového balenia dosahuje v priemere až 1dolárov. Cena i kvalita kaviáru je tak značně kolísavá a rozdíly mohou činit i stovky procent. Ceny může opět srazit konkurence.


Jeho cena na trhu může být kolem 10. Podle znalců je poznávání kvality kaviáru složité. Jejich lov se proto začal kontrolovat, export se omezil a cena kaviáru z jeseterů se vyšplhala do astronomických výšin. Nejdražší druh, beluga . Jejich chuť je extrémně jemná a delikátní a cena závratná. Za sto gramů íránského kaviáru z belugy se platí 6eur, za stejné množství ruského 5eur.


Kromě kaviáru se z jeseterů zužitkovává maso a plovací měchýř (výroba isinglas) a obchoduje. Ve východní Evropě jsou ceny poloviční nebo i mnohem nižší. Kaviár beluga může dosáhnout maloobchodní ceny až 6EUR za 1g. Pravý kaviár, ktorý je v mnohých krajinách považovaný za delikatesu, sú nasolené ikry z jeseterovitých rýb.


Len pár z nás si tento luxus môže dovoliť. Na trhu sa teraz objavil špeciálny druh zamatovo maslového kaviáru, . Len na porovnanie – stogramové balenie červeného kaviáru sa dá v. Certifikovaný kaviár většinou pochází právě z Íránu a jeho cena se na trhu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky