úterý 30. dubna 2019

Co je samosprašná odrůda

Samosprašnost (autogamie), někdy také samoopylení, je opylení květu. Cizosprašnost je u rostlin mnohem častější než samosprašnost (autogamie). Které ovocné stromy jsou samosprašné a které nikoli?


Odrůdy jednotlivých ovocných druhů je možné podle jejich opylovacích poměrů rozdělit . Třešně jsou totiž cizosprašné, květy potřebují pyl dalšího stromu. Výjimkou jsou ovšem nové odrůdy samosprašných třešní. Cizosprašné vyžadují k opylení cizí pyl, z jiných odrůd kvetoucích přibližně ve stejnou dobu.


Tyto odrůdy musí být však vhodným opylovačem. U jabloní vedle diploidních odrůd existují i triploidní odrůdy (Boskoopské, Tonagol Sir Prize), které nemohou být použity jako opylovače a musí . Weiki, Issai) a odrůdy samičí a samčí. Samosprašné tedy dávají určitý výnos, i když vysadíme jen jednu rostlinu. U samičích odrůd však musí být . Představení nové odrůdy třešně zvané Felicita od Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy.


Nová samosprašná odrůda. Opylování: částečně samosprašná odrůda , doporučení opylovači jsou odrůdy . Soužití několika jedinců prospívá rovněž samosprašným odrůdám ovocných stromků. Nejenže pak mají vyšší výnos, ale i větší plody. Americká odrůda samosprašné ,úrodné meruňky.


Odolnost pupenů proti mrazu je vysoká. Stromy tvoří úzké,charakteristické koruny. Zraje nerovnoměrně obvykle . Jde o odolnou odrůdu , která se dá pěstovat všude. Brzy vstupuje do plodnosti, dává . Meruňky jsou většinou samosprašné , ale máme i několik odrůd , které jsou cizosprašné a nutně potřebují pyl cizí odrůdy. Patří mezi ně částečně samosprašné.


Většinou také nejsou samosprašné , a proto vysazujeme společně více odrůd. Drtivá většina odrůd třešní je cizosprašná. To znamená, že k opylení potřebují jinou odrůdu.


Nestačí pouze jiný strom - neboť z hlediska . Pozdní odrůda třešní, velmi tmavá chrupka vyšlechtěna v Kanadě jako kříženec odrůd Bigarreau Van a Stella. Třešeň Tamara patří mezi cizosprašné odrůdy, proto je nutné ji vysazovat spolu s jinou podobně. Plody třešně Lapins . Zakrslá višeň Carmine Jewel je samosprašná odrůda višně. Raná, samosprašná odrůda ryngle kvalitních plodů, pomologicky slivoň . Odrůda je cizosprašná, tolerantní vůči šarce.


Oullinská je samosprašná a je dobrý opylovač pro jiné cizosprašné odrůdy. Velmi raná samosprašná odrůda , plodnost brzká, pravidelná a velká. Kvetení: cizosprašná odrůda. Zrání: – dní před ´Velkopavlovickou´. Meruňka Bergeron patří mezi nejrozšířenější a nejspolehlivější odrůdy.


Jedná se o částečně samosprašnou odrůdu , pro vysoký výnos je dobré mít poblíž . Pokud samosprašná odrůda dva roky po sobě kvete, ale neplodí, tak si . Jenny je samosprašná odrůda kiwi, tentokrát čínského druhu: Actinidia chinensis syn. Znamená to, že nepotřebujete samčí a samičí rostlinu, stačí .

Co je samosprašná odrůda

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky