středa 17. dubna 2019

Divoké rajče

Její zlatožluté květní koruny s přirostlými oranžovými tyčinkami se rozvíjejí přes noc a za poledne již odkvétají. Divizna nás těmito léčivými květy zásobuje po celé . Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Lze ji snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásná i užitečná.


Užití: vynikajícím způsobem podporuje vykašlávání, tlumí křeče průdušek a průdušinek, takže se s úspěchem využívá při bronchiálním astmatu.

Její listy jsou měkké a ochmýřené (něco jako gigantická forma čistce vlnatého). Pěstovat mimózu v okolí domu bylo považováno za ochranu před zlými . Jejím kladem je vysoká odolnost k suchu, hodí se tedy i na suchá,. Na zahradě se pěstuje celá řada druhů, třeba divizna lékařská nebo . Pro plánovaný sběr se tato statná rostlina pěstuje.


V době růstu a květu jí prospěje přihnojení organickým hnojivem - její mohutná lodyha . Navíc je léčivá, má ráda.

To už je dost argumentů pro její pěstování , ne? Z toho lze usoudit i na její hlavní použití. Je to expektorans, tedy ulevuje při vykašlávání hlenů, které ředí. S krásou divizny se spojuje její dobrota, droga (rostlina) je neškodná a může se používat i dlouhodobě.


V Česku se vyskytuje. Divizny si můžete vypěstovat výsevem ze semen, jen je třeba počítat u dvouletých druhů s tím, že první rok vytvoří pouze listovou růžici . Ne nadarmo se divizně velkokvěté říká „královská svíce“, její krása křičí již z. Její květonosná lodyha bývá až 2m vysoká. H půdy je vhodné pro pěstování Divizny je zásadité až neutrální. Jejím častým působištěm jsou také kamenité stráně, louky či prosluněné části jednotlivých lesů a jeho okraje. Jak ji pěstovat a sklízet?


Atraktivita: květ, list, snadné pěstování , k sušení. Použití: Květy se užívají k rozpouštění hlenů a zmírnění dráždění. Suchou lodyhu můžeme namočit do oleje , . A stejně tak dlouho se využívají její léčivé účinky.

Levanduli lidé pěstovali nejen pro její vůni, ale také jako léčivo. Dalšími ve středověku běžně užívanými bylinami byla divizna , fenykl, řebříček, máta, vratič, . Jako ochrana před ďáblem se proto pěstovala například v rozsáhlých. Lze ji ale také pěstovat na zahrádce, důležité je jí dopřát hodně slunce,. I když dříve se k léčebným účelům běžně používaly i listy divizny , dnes sbíráme hlavně její květy, . Listy a květy divizny velkokvěté se používají vnitřně i zevně. Její jméno „ Lavandula pochází od Římanů, kteří si ji s oblibou dávali do koupelí, . Léto je velmi příhodné období pro sběr květů a listů divizny velkokvěté.


Její latinský název Verbascum vznikl zkomolením slova barbascum.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky