pátek 12. července 2019

Co s irisy po odkvětu

Po odkvětu je třeba květní stvoly odříznout nízko nad zemí. Odkvetlé stvoly jsou jednak nevzhledné a záhony . Elegantní kosatce ( Irisy ). Oba druhy kvetou v červnu a červenci. Iris holandica a Iris anglica.

Mají atraktivní a jedinečné květy. Irisy se množí se velmi jednoduše rozdělením trsů oddenků a jejich rozsazením během léta, po odkvětu. Oddenky se přitom sázejí velmi mělce. Nepatří mezi ně pouze oblíbené narcisy, hyacinty, šafrány, tulipány, modřence.


Do skalek a do předních částí záhonů se výborně hodí zakrslé druhy. Charakteristika rostliny . Transplantace duhovky po odkvětu by měla být provedena pouze tehdy, pokud se kořenům již. V červenci, kdy iris rozkvetla, byly od ní odříznuty stonky květů.

Množení provádějte vždy až po odkvětu , nejlépe koncem léta. Největší efekt vytvoří při výsadbě do větších skupin. Přesazeným odkopkům zkraťte listy na. Nabízené kosatce jsou zcela mrazuvzdorné.


Irisy vysazujeme v září nebo počátkem října na slunné stanoviště do. Sazenice kosatců získáme dělením trsů po odkvětu a vysazujeme je 50 . Patří sem například známé sibiřské kosatce, které jsou dekorativní i po odkvětu , protože nezatahují a . Květy kosatců vždy po odkvětu uřízněte u země. Není dobré nechávat odkvetlé stvoly na rostlině. Zbytečně tak dochází k jejímu . Důležitá je kyselé půdní reakce a hojná zálivka až do odkvětu rostlin. SIBIŘSKÉ KOSATCE - tato skupina zahrnuje botanických irisů a jejich hybridy , zejména z druhů iris.


Rozsazují se po odkvětu , třeba i po deseti letech. Na podzim mohou tyto květiny vyrašit a během zimních holomrazů. Kosatce jsou velmi různorodým seskupením rostlin.


Z hlediska odolnosti.

Hůře snáší přílišné zimní vlhko a po odkvětu rovněž preferuje spíše sušší půdy. Nejlépe se dělí na přelomu srpna a září po odkvětu. Rostlina ideální do okrasné části zahrádky nebo do trvalkových záhonů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky