středa 10. července 2019

Dřišťál obecný červený

K nejznámějším patří dřišťál obecný , který se počátkem podzimu honosí drobnými podlouhlými červenými plody zvanými dřišťálky. Drobné červené bobule dřišťálu obecného jsou přitom velice prospěšné pro lidské. Většina odrůd kvete žlutě nebo oranžově, plody podle odrůd červené ,. Opadavé druhy mají červené plody a většinou podlouhlé,.


Oslní Vás zeleným, žlutým či červeným olistěním a plody také hrají různými barvami - např.

Jedná se o trnité keře, některé jsou . Co si vyrobit z červených plodů dřišťálu obecného. U této léčivky se využívají plně zralé plody, kůra i listy. Zralé bobule jsou zbarvené do sytě červené či tmavomodré barvy, . Tyto bobule mají kyselou chuť.


Semena jsou mírně zploštělá, . Plody dozrávají v říjnu a zůstávají na . Později se na jejich místě vytváří zelené plody, které se na podzim zbarvují na sytě červenou barvu.

Zůstávají na keři celou zimu, efektně se odrážejíc od bílé . Měsíce plodů, Květen, Červen. Záměny: Dříšťál obecný je náš jediný původní druh dříšťálu. Berberis vulgaris - dřišťál obecný (dřišťál dráč). Zajímavost, Tyčinky dřišťálu jsou . Po odkvětu z nich vzniká plo který tvoří podlouhle červené bobule.


Plod (bobule) je podlouhlý, světle červený , kyselý. Vhodný na nepropustné živé ploty! Nápadně červený keř, který snese i velké sucho a nejchudší půdy.


Nevadí mu ani nejrazantnější sestřih. Sázíme rostliny na . Má trny a zlatožluté květy, intenzivně aromatické. DŘIŠŤÁL ČERVENÝ - BERBERIS THUNBERGII ATROPURPUREA. Velmi odolný keřík na jaře je to samý žlutý kvítek a na podzim se pěkně zabarvuje do zlato-žluté barvy s červenými plody.


Dřišťál používali jako . Keř s trny má rád slunce a má červené válcovité plody nazývané dřišťálky.

Ty jsou kyselé, mohou se přidávat do marmelá . B - kaštanovník setý. D - rojovník bahenní. Rostlina je velice nenáročná na pěstování. Bobule podlouhle válcovité, se dvěma semeny, karmínově červené , kyselé, nezralé jedovaté, zralé jedlé. Oblast rozšíření: Střední a jižní Evropa, . K nejoblíbenějším patří ty s červenými až tajuplně purpurovými lístky.


Spolu s dřišťálem v křovinách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky