úterý 15. května 2018

Bedny na brambory

Vyrůstá většinou jednotlivě, méně často ve skupinách. Bedla vysoká je vhodná. Bojíte se, že si bedlu popletete se smrtelně jedovatou.


V lese či na louce můžete narazit na dva jedlé druhy bedel. Jde o bedlu vysokou, která je opravdu vysokou a . Zatímco v mládí má klobouk vejčitý tvar, postupně roste do .

Houbařská sezóna je v. Záměna oblíbených hub může být fatální! Oblíbená bedla a masák. Bedľa červenající záhradní (mírně jedovatá) - Macrolepiota rhacodes var. Výsledek obrázku pro bedla jedlá záměna Words, Horse. Hřiby pomalu mizí, ale hojně se v lesích nyní nachází bedla červenající.


Je vhodná ke sběru a . Podle některých houbařů právě záměna s bedlou zahradní může za zařazení bedly červenající mezi mírně jedovaté houby.

U bedel ze zakoupené sadby nehrozí záměna s nejedlými druhy . Podobné mohou být některé druhy pečárek s bílým kloboukem a dlouho bílými lupeny, například pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus), . Tato bedla , spíše bedlička, patří mezi drobnější druhy bedel. Uprostřed klobouku má nízký hrbol. Vlastní klobouček má pokrytý žlutohnědými . Pokud se řekne bedla , většině houbařů se vybaví mohutné lupenaté. Nejčastější vysvětlení je záměna bedly červenající za bedlu jedovatou.


V poslední době bylo zaznamenáno několik případů, kdy bedla červenající . Z oblasti Chlebovic byl donesen vzácný hřib přívěskatý (6). Jeden z houbařů teď v pondělí přinesl jedovatou bedlu zahradní, u níž hrozí záměna s jedlou bedlou červenající. Tyto dva druhy se dají rozlišit . Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografií: J. Překvapivá, ale v posledních letech několikrát se vyskytující je záměna hlívy . Chlorophyllum (Macrolepiota). Josserandova (L. josserandii). Zámena niektorých druhov húb s našou najjedovatejšou.


Bedľa vysoká (vľavo) a naša najjedovatejšia huba muchotrávka zelená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky