středa 30. května 2018

Bobkovisen strihaní

Kdy po výsadbě začít rostliny stříhat? Pokud po střihu plot obroste hezkými zelenými lístky, udělali jste střih správně. V případě, že ale bobkovišeň pěstujeme jako živý plot, řez bychom měli provést již v srpnu. Tento okrasný keř se řadí mezi rostliny vytrvalé a také mrazuvzdorné. Taky to řeším, z důvodu rychlého oddělení od souseda jsem koupil vyšší bobkovišně , ne úplně . Jak rychle roste bobkovišeň ? Bobkovišeň - letní řez?


Zivý plot - bobkovišeň versus Thuje Smaragd? IVÝ PLOT – STŘÍHÁNÍ - Zahrádkářův rok zahradkaruvrok. U staršího plotu ze stálezelených dřevin . Výborně snáší řez i hluboké zmlazení.


Jako podrost, živý plot i solitér. Pro pěstování volíme neutrální až mírně kyselé lehčí půdy . Stříhání je možné v dubnu nebo v polovině července. Listy má tmavě zelené barvy, eliptického tvaru, mívají kolem 10cm na délku a až 5cm na šířku.


V průběhu května a června bíle nakvétá. Velmi dobře snáší řez a . Na velkolisté druhy dřevin, jako jsou bobkovišně či střemchy, nelze použít elektrický zastřihávač. Listy by to překrojilo v půlce a řez by vůbec nevypadal pěkně. Rozmnožování je možné řízkováním v létě.


Jak posíláme a balíme rostliny? Hodí se do živých plotů, jako pozadí pro jinak barevné dřeviny atd. V teplejších oblastech je ji možné, především v historických zámeckých zahradách, použít i na stříhané stěny. U tohoto druhu nikdy neřežeme v zimním období. Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce.


Takový plot je ale z dolní části řídký a nepříliš estetický. Pomocí tohoto krátkého videa Vám chceme ukázat správnou metodu stříhání a zahuštění živého plotu. Dobrý den, od jara mám zasazené bobkovišně. Jednou z ideálních stálezelených rostlin jak pro živý plot, tak pro zakrytí nevzhledného zahradního koutu je bobkovišeň.


Druhý řez je nutný pro udržení rostliny ve správném tvaru, tent řez by se měl provádět v září. Pokud ho chcete tvarovat, snese jakýkoliv jarní řez. Dodáváme v květináči. Stanoviště: plné slunce - polostín.


Výška vzrůstu: dle řezu do m. Ovlivní to životnost keře a podpoří bohaté kvetení. PŘESTÁRLÁ BOBKOVIŠEŇ. Prunus laurocerasus - bobkovišeň lékařská, jako většina stálezelených dřevin dobře snáší řez.


Tvarujte podle potřeby. Jiné živé ploty stačí stříhat jednou za rok, např. Rez Stromu S Plosinou 01.


U kulovitého tvaru velkolisté bobkovišně lékařské (obr. vlevo) jsou nápadné řezem poškozené listy, u drobnolistého . Proto v žádném případě není vhodné zaměňovat listy bobkovišně za listy vavřínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky