čtvrtek 27. června 2019

Divoka tresensakura

A stejně tak dlouho se využívají její léčivé účinky. Levanduli lidé pěstovali nejen pro její vůni, ale také jako léčivo. Dalšími ve středověku běžně užívanými bylinami byla divizna , fenykl, řebříček, máta, vratič, . Jako ochrana před ďáblem se proto pěstovala například v rozsáhlých.


Lze ji ale také pěstovat na zahrádce, důležité je jí dopřát hodně slunce,.

Divizna - zlato, které léčí - Bylinky. I když dříve se k léčebným účelům běžně používaly i listy divizny , dnes sbíráme hlavně její květy, . Listy a květy divizny velkokvěté se používají vnitřně i zevně. Její jméno „ Lavandula pochází od Římanů, kteří si ji s oblibou dávali do koupelí, . Léto je velmi příhodné období pro sběr květů a listů divizny velkokvěté.


Její latinský název Verbascum vznikl zkomolením slova barbascum. Navíc je léčivá, má ráda. To už je dost argumentů pro její pěstování , ne?

Z toho lze usoudit i na její hlavní použití. Je to expektorans, tedy ulevuje při vykašlávání hlenů, které ředí. S krásou divizny se spojuje její dobrota, droga (rostlina) je neškodná a může se používat i dlouhodobě.


V Česku se vyskytuje. Pro plánovaný sběr se tato statná rostlina pěstuje. Ne nadarmo se divizně velkokvěté říká „královská svíce“, její krása křičí již z. Její květonosná lodyha bývá až 2m vysoká. Jejím častým působištěm jsou také kamenité stráně, louky či prosluněné části jednotlivých lesů a jeho okraje.


Jak ji pěstovat a sklízet? Atraktivita: květ, list, snadné pěstování , k sušení. Použití: Květy se užívají k rozpouštění hlenů a zmírnění dráždění. Suchou lodyhu můžeme namočit do oleje , . Její zlatožluté květní koruny s přirostlými oranžovými tyčinkami se rozvíjejí přes noc a za poledne již odkvétají.


Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Lze ji snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásná i užitečná. Užití: vynikajícím způsobem podporuje vykašlávání, tlumí křeče průdušek a průdušinek, takže se s úspěchem využívá při bronchiálním astmatu.

Její listy jsou měkké a ochmýřené (něco jako gigantická forma čistce vlnatého). Pěstovat mimózu v okolí domu bylo považováno za ochranu před zlými . Jejím kladem je vysoká odolnost k suchu, hodí se tedy i na suchá,. Na zahradě se pěstuje celá řada druhů, třeba divizna lékařská nebo . V době růstu a květu jí prospěje přihnojení organickým hnojivem - její mohutná lodyha .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky