čtvrtek 13. června 2019

Dělení pivoněk

Vyberte si období na konci vegetace, tj. Bylinné pivoňky – dělení trsů. Pivoňka (Paeonia) je jediný rod čeledi pivoňkovité (Paeoniaceae) z řádu.


Ze všech nejdříve kvete jemně působící pivoňka tenkolistá ( Paeonia tenuifolia), jen půl metru vysoká rostlina. Príma receptář prima-receptar. Během přesazování si nachystáme ostrý nůž.


Tím pak můžeme kořeny dělit. U bylinných pivoněk je v domácích podmínkách nejsnazším a nejčastějším způsobem množení dělení trsu. Rostliny dělíme ke konci vegetace. Dělením množí pivoňky především v Číně.


Množení dřevitých pivoněk semenem používáme při hybridizaci s cílem získat . Na rozmnožení dělením jsou vhodné starší, pěkně rozrostlé a zdravé trsy. Rozsadit můžeme i přestárlé rostliny, které málo kvetou. Základní dělení pivoněk je na dřevité a bylinné, přičemž dřevitá pivoňka je vytrvalý opadavý keř s dřevnatými větvemi, kdežto bylinná pivoňka je . Pivoňky množené dělením se vysazují do hloubky a kolmo, pivoňky roubované na kořeny pivoňky čínské se sázejí šikmo do hloubky, aby se . Pivoňky dělíme na bylinné, které na zimu zatahují a dřevité, souhrnně označované jako Paeonia suffruticosa, jejichž listy sice . U nás žádná planá pivoňka neroste, ale na jihu Maďarska se můžete setkat s pivoňkou tenkolistou (Paeonia tenuifolia).


Má jemně dělené listy, . Z bylinných pivoněk snesou sucho nejlépe P. Keříky se zpeřeně dělenými listy - většinou modravě zelené barvy, dorůstající výšky okolo metru najdeme dnes prakticky v každé zámecké . BOTANICKÉ ČLENĚNÍ PIVONĚK sekce Mountan - dřevité pivoňky. Většina lístků dělených v mnoho segmentů (obvykle či více), většina segmentů je . Pivoňky patří k nejoblíbenějším květinám v českých zahradách. Množit je můžete dělením starších rostlin na konci léta. Dobrý den, chtěla bych přesadit pivońku a při té příležitosti oddělit i část pro kamarádku. Zjara pučí nové výhony.


Botanické členění pivoněk sekce Mountan - dřevité pivoňky podsekce Vaginatae Lístky vejčité až vejčitě kopinaté, bez výrazných zářezů či s širokými a . Následující rady platí pro bylinné pivoňky. Chceme-li vypěstovat novou rostlinu, provedeme to klasickým dělením trsů v předjaří. Z jara přesazované v témže roce málo kvetou. Takto popisuje pivoňku zahradník Čeněk Kalandra v . Pravidelné, každoroční přihnojení plnými hnojivy podpoří tvorbu květů a zajistí pevnost tkání celé rostliny.


Množíme dělením trsů na konci léta nebo na začátku jara. Pro oživení růstu a kvetení je dobré dělení trvalek vždy po několika letech opakovat. Trs pivoněk vyzdvižený k dělení. Přesazování: Příliš časté přesazování jim nesvědčí. Rozmnožování dělením.


Pokud je to však nezbytně nutné, přesazujeme . Náročnost na pěstování ‎: ‎bez nároků Barva květu ‎: ‎bílá, krémová, růžová, fialová, vín. Doba květů ‎: ‎duben, květen, Červen Kvete ‎: ‎Kvetou od dubna do června Nechybí vám na zahrádce pivoňky? Pokud na přesazování a množení dělením dojde u bylinných pivoněk , pak odebereme příslušnou část masitých oddenků, každý s alespoň . Pivoňky jsou vytrvalé byliny, polokeře či keře se střídavými, zpeřenými či hluboce dělenými listy.


Mají více než tři tisíce odrůd.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky