středa 19. června 2019

Brouzdaliště

Napadené dřevo lze rozpoznat dle drobných pilinek pod postiženým místem, oválných děr cca 4x6mm (tzv. výletové otvory), ale larva v nich již není, vývoj byl . Jeho larvy se vyvíjejí pod zemí, kde se živí tlejícím dřevem. V kapitole je popsáno jakým způsobem hmyz ničí dřevo. Některé druhy blanokřídlého hmyzu se dostávají do skladu a obydlí ve vývojovém.


Zadní pár křídel je blanitý a složený pod krovkami . Hmyz dokáže ve dřevě žít i při vlhkostech nad , což je v podstatě všude kromě vytápěných nebo klimatizovaných interiérů.

Jak chránit dříví proti škůdcům ? Vývojový cyklus larev trvá v průměru dva měsíce. Larvy během svého vývoje vykusují pod kůrou chodbičky, které jsou pro každý druh typické a stálé, takže většina . Brouci si pod kůrou vyvrtávají chodbičky, živí se lýkem. Do konce března musí majitelé lesů odvézt dřevo , které bylo napadeno . Patro kořenové – pod zemí začíná a končí koloběh živin. Larvy červotoče obvykle svou destrukční činností nenarušují vnější vrstvu dřeva , ale vrtají nepravidelné chodby pod ní, proto je napadení dlouho lidskému oku . Mohou brouci a larvy, kteří se živí dřevem a lýkem, strom poškodit či.


Scolytus rugulosus), kteří žijí pod kůrou ovocných stromů.

Hmyz kladoucí vajíčka do trhlin a štěrbin odkorněného dřeva. Po ukončení vývojového cyklu se tesařík krovový zakuklí těsně pod povrchem dřeva. Dospělí brouci jsou fialově až modře zbarvení, nohy, zadeček a tykadla jsou hnědé.


Chodbičky budují pod povrchem dřeva , a tak často poznáte jen po. Brouci a larvy se tím v podstatě upečou jako v mikrovlnce, metoda je ale . Přímo poškozují dřevo larvy i dospělý hmyz, vyhlodávají spleť chodeb skrytých pod povrchem dřeva s vletovými a výletovými otvory. Snížením vlhkosti dřeva pod minimální přestávají veškeré projevy života a houba se. Brouci jsou – mm velcí, hnědě zbarvení, tvar těla je podlouhlý.


Jaké existují impregnace dřeva proti škůdcům a další možnosti ochrany? Nebezpečí poškození se tedy skrývá pod povrchem ve formě spletitých. Většinou tito brouci zůstávají na místě, kde se vylíhli, nebo v těsné blízkosti. C, vývoj se zastavuje. Larvy poškozují i dřevo , v němž si vyhlodávají kukelní komůrky.


Ernobius mollis mollis. Mohou tak vznikat i různé novotvary, jež nazý- váme hálky (savý hmyz). Brouk totiž dokáže dřevo poškodit tak, že se rozpadne doslova na prach.


S největší pravděpodobností je můžete vidět za slunečného a teplého počasí, kdy velmi čile pobíhají po dřevě. Tento brouk poškozuje nejčastěji nábytek, obložení, parkety.

Je - mm veliký, šedohnědý až černohnědý brouk s šedivými skvrnami na. Jakmile larva dospěje, provrtá se k vnější stěně dřeva a ponechá pouze tenké . Nebo alespoň časem pochytat (?) vylétající brouky v uzavřeném prostoru?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky