čtvrtek 6. června 2019

Co na štípnuti hmyz

Tato mšice vytváří na mladých výhoncích výrazné šišticovité zelené hálky s. Ke konci svého vývoje dokážou tyto housenky při přemnožení . Na jedné větvičce byla obrovská zelená housenka. Můj muž ji podle webu identifikoval jako housenku lišaje šeříkového. Dlouhá byla asi 7- cm . Hostitelské rostliny jsou růže , karafiáty, pelargonie, jalovce a vejmutovky.

Bakteriální hniloba listů, skvrny ve tvaru V, z počátku temně zelené barvy,. Larvy, housenice, jsou zpočátku bílé, později rohlíčkovitě prohnuté. Jitřenka běžela pro svůj kyblíček a spolu s kamarádkami do něj dávaly všechny housenky , které se chtěly pustit do zelených listů. RŮŽE Tatínek si ráno nazouval holínky.


V posledních letech došlo k obrovskému výskytu housenek na buxusech. Okusují nejen listy buxusu, ale i zelenou kůru. Je to fungicidní přípravek ve formě emulze určený k ochraně růží proti padlí, černé skvrnitosti a rzi, okrasných rostlin proti padlí a rzím.


Růže ohrožují jak škůdci, tak trpí několika druhy houbových chorob. Pilatěnka má jen jednu generaci do roka, dorostlé larvy .

A pak ještě housenky. Jen na Whisky jsem našla housenku zelenou. Jaký je rozdíl mezi housenkami a housenicemi? Takhle se brání keře růží. Housenice nejsou housenky.


Vosy popadnou housenky a odvlečou je do svého hnízda. Tam je roztrhají na kousky a nakrmí jimi svoje potomky. Na rubu listů jsou drobné, jemně zelené larvy i dospělí křísci s průsvitnými,. U obaleče růžového přezimují vajíčka a na jaře vylíhlé housenky nejprve žijí.


Jeho housenky jsou zelené a dlouhé asi cm. Jeho přítomnost poznáte velmi jednoduše: mladé lity růží jsou obaleny pavučinou. Patří mezi ně larvy berušky, berušky, zlatoočky, škvoři nebo také octomilky. Hromádky větví, krabice pro zlatoočky nebo hmyzí hotely poskytují užitečným . Prohlédneme keřové i stromkové růže , neraší-li na nich výhony z podnože – vlky. Dospělci kladou vajíčka do zelených poupat a larvička způsobí charakteristické zaschnutí květů (zapečené květy).


Z rostliny je lze setřít mýdlovým roztokem, je ale třeba zakrýt květináč, aby do půdy nepadaly larvy. Po přecezení rozprašte proti mravencům nebo motýlím housenkám. Při přemnožení může dojít k holožíru . Mají nejčastěji zelenou nebo černou barvu.

Záhony růží můžete zkusit doplnit levandulí, ale také česnekem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky