středa 26. června 2019

Chemické ošetření rajčat

Plísňové choroby jsou opravdu nevypočitatelné, proto bychom měli být pro každý případ připraveni. Bohužel bez chemie to nejde. Málo se ví, že mnohé fungicidy, zejména kontaktní fungicidy na bázi mědi, ničí chloroplasty v ošetřených rostlinách, čímž brzdí jejich fotosyntézu.


S ošetřováním je většinou vhodné začít preventivně, t. Termín ošetření : červen - září.

Chemická ochrana (prevence). Kromě napadení škůdci ohrožují rajčata choroby virové, bakteriální i houbovité. Tři preventivní ošetření je třeba udělat na začátku června, v polovině června a na konci června. Při výskytu molic a mšic můžeme vybírat z chemických insekticidů jako jsou: Agrion Delta,. Za sucha postačí preventivní ošetření po dnech.


Prevence a časná léčba je velmi důležitá. Nejvážnější chorobou rajčat je plíseň rajčete (Phytophthora infestans). Projevuje se rychle se .

Listy i stonky rajčat hnědnou a usychají, skvrny se objevují i na. Vše co konzumujeme totiž není dobré hnojit chemickými hnojivy. Proti plísním bez chemie - Polyversum. V České republice je Polyversum- Biogarden registrováno pro ošetření jaho slunečnic, okurek, vinné révy, hořčice , . Právě v této době je ideální chemické ošetření přípravky s delší ochrannou lhůtou (Acrobat MZ, Bravo 50 Dithane DG Neotec a jiné).


Po skončení práce provedeme důkladné ošetření pomůcek, oděvu a . Bez chemické ochrany se ve většině případů neobejdeme. První preventivní ošetření provádíme v druhé polovině června, a poté pravidelně . Plíseň na rajčatech je tou nejvážnější chorobou rajčat , které nedělá problémy v některých letech úrodu zcela zdecimovat. Konídiové výtrusy jsou roznášeny větrem na listy zdravých rostlin a rajčat.


Z chemických přípravků se používá Rovral Flo nebo Rovral Flo Aktiv. K ošetření se přikročí při zjištění prvních příznaků onemocnění nebo preventivně při výšce. V posledních letech je úspěšné dopěstování rajčat poznamenáno také výskytem.


Rostliny můžeme v této době chemicky ošetřit přípravky s delší ochrannou lhůtou - používá se . Jde o rajčata napadená plísní bramborovou. Rajčata pečlivě kontrolujeme už od půlky června.

Někteří pěstitelé odmítají chemické ošetření s tvrzením, že “ chemie na zahrádku nepatří”. Svým přístupem šíří v . Pro ošetření rajčat proti plísni bramborové, můžete použít chemické fungicidy, např. Ortiva, Acrobat MZ WG, aj. Na ošetřování rajčat si vždy vybereme slunečný, bezvětrný den bez srážek.


Pokud si chcete vypěstovat . Ideální je ošetřovat porost pravidelně, alespoň jednou týdně. Až na tyto výjimky však zahrádkáři považují kvalitu vlastních výpěstků (především rajčat a brambor) za. To obstarají granulovaná hnojiva vyráběná chemickým průmyslem. V červnu vyžaduje réva vinná zvýšenou pozor- nost při chemické ochraně.


U rajčatje to přede- vším plíseň rajčete.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky