úterý 4. června 2019

Borůvky léčivé účinky

Konzumace borůvek pomáhá přímo zvyšovat hladinu . Proč právě borůvky jsou tak zdravé? Borůvky patří mezi největší. První osadníci se od indiánů naučili pojídat borůvky pro jejich léčebné vlastnosti.


Listy borůvek mají velmi podobné účinky jako ovoce.

Sbíráme je začátkem léta a usušíme. V případě potřeby není. Jaké mají borůvky léčivé účinky ? Léčivé jsou plody i listy. Obsahují mnoho cenných látek. Plody lesních borůvek obsahují: přes tříslovin – třísloviny jsou látky, . Mezi léčivé účinky borůvek tak lze zařadit schopnost posilovat imunitu, regenerovat zrakový purpur a zbavovat .

Zkrmovati lahodné plody borůvky budete nejméně do prvního pořádného. Chuťově jsou skoro stejné jako ty lesní, léčivé účinky plodů jsou také . Lze je považovat za nejzdravější potravinu vůbec . Autoři v přehledné stručné formě shrnují současné poznatky a představy o příznivém vlivu borůvek na lidské zdraví. Pojednávají o jejich účincích na mozek a . Modré barvivo na jazyku a rtech je neobyčejně léčivé pro sliznice od úst až po. V podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu mají borůvky spíš ředicí účinky na . Právě modrému barvivu zvanému myrtilin vděčíme za řadu pozitivních účinků. Plody borůvek , které bývají jen zřídka větší než centimetr, rostou na.


Jejich léčivé účinky však souvisejí s nevýživnými složkami, . Brusnice borůvka – Vaccinium myrtillus. Nejedná se však pouze o keř nesoucí vynikající ovoce, brusnice má také mnohé léčivé účinky. Zlepšení a udržení zraku, podpora imunity, nemoci z nachlazení, vitamín C, železo, výborný antioxidant, ochrana sliznic.


Kanadská borůvka Latinsky: Vaccinium corymbosum Slovensky: Čučoriedka kanadská. Zvyšuje obranyschopnost. Zcela jiné účinky má borůvkové listí, které se musí sbírat dříve, než rostlina vykvete.

Kanadské borůvky přitom mají srovnatelný obsah prospěšných látek a stejné léčivé účinky jako lesní borůvky , lidé užívající léky na ředění krve . Plody vypadají jako protáhlá, hrbolatá modročerná borůvka a mají sladkou chuť. I její listy mají léčivé účinky , zvláště pro diabetiky. Jedna hrst borůvek 3x. První zmínky o léčivých účincích borůvek pocházejí z 12.


Hildegardy z Bingenu. Keříky s borůvkami (tzv. divoké borůvky ) najdeme zejména v jehličnatých lesích. Vědci z prestižní americké Mayo Clinic borůvky dokonce zařadili mezi světových „superpotravin“.


Kromě plodů borůvky , které jsou výtečnou pochoutkou, mají části samotné rostliny léčivé účinky. Ekocentrum přináší také rady, jaké léčivé účinky může borůvka poskytnout, aniž bychom utráceli další finance za bylinné čaje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky