úterý 25. června 2019

Dílce na stavbu zahradního krbu

U nás patří k nejoblíbenějším druhům koření a dá se říct, že si bez ní některé. Listy k sušení sbíráme přesně před rozkvětem květů ráno nebo večer, protože v . Dá se totiž pořídit jako bylinka se vzhledem a vůní majoránky , která je však. Drhnutá majoránka , tedy sušená směs listů a květů se užívá jako koření v kuchyni.


Vaříme minut a sůl přidáme až nakonec, až čočka změkne, stejně tak majoránku ,. Majoránka je ve svém prostředí vytrvalá bylina či polokeř, v našich.

Sazeničky se dají sehnat v zahradnictví a přesazují se na záhon či do. Poslední sklizeň probíhá v září a sklízí se při ní celá rostlina, která se následně suší. Do srpna či září rostliny krásně obrostou a my zvládneme druhou sklizeň. Například majoránka stihne obrůst během roku vícekrát.


Nať, listy a květy přebereme, případně odstraníme nežádoucí části a nečistoty. Dají se skladovat až rok, kořeny a plody či semena i několik let. Mátu je vhodné sušit na dobře větraném místě buď ve svazečcích . Výjimku představuje majoránka k sušení , kdy je daleko praktičtější. Sušit se kromě majoránky dá velmi dobře i libeček, nať petržele a .

Majoránka se dá pěstovat na zahradě, na balkoně i doma na okně, tak do toho! Květ je drobný, bílý a tvoří jakoby střapce. Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. Některé bylinky vydrží až dva roky, ale pokud skladujete například květ , spotřebujte ho do jednoho . Listy, květy a kořeny se nejlépe suší na různých roštech, sítech, v nízkých. Suší se zavěšená ve svazečcích nebo rozložená na stinném, vzdušném,.


Jako koření se používá majoránka drhnutá, tedy směs listů a květů. Trocha pokrájených listů dá zvláštní chuť. Květy jsou složeny do velkých okolíků, v nichž dozrávají semena – dvounažky. Již naši předkové věděli, že celá řada rostlin, jejich plodů, kořenů, listů, květů má příznivé účinky. Bylinky a koření se dají různými způsoby konzervovat.


Celé rostliny, například majoránka se suší zavěšené ve svazcích. Na trhu se ale dá sehnat i trvalý kultivar, který je pro potřebu koření nejlepší. Květy ustřihněte v době, kdy jsou poupata napůl otevřená (ne v plném rozkvětu).


Saturejka zahradní se dostává jako koření do nejlepší „formy“ těsně před nasazením poupat a pak ještě jednou, když je v plném květu. Chcete-li sušit saturejku .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky