úterý 5. července 2016

Dezinfekce zeminy v záhonu

Určitě se vyplatí i umytí a dezinfekce stěn skleníku, ať jsou ze skla,. Zemina zde může v záhonech vydržet i několik let, přičemž ji každý rok . Potřebujeme-li zeminu zcela bez plevele k předpěstování sadby, je třeba provést její dezinfekci. Většina nakupovaných pěstebních substrátů je sterilní a . Velice dobrým řešením je aplikace dusíkatého vápna, které má navíc i dezinfekční účinky.

Venkovní záhony vždy na podzim po sklizni připravíme na další sezonu. Po sklizni je dobré ve skleníku dezinfikovat zeminu a doplnit do ní živiny. Příprava nejlepší zeminy pro skleník a záhony. Připravený skleník nebo záhony je možné dezinfikovat pomocí dusíkatého vápna.


Záhony není třeba uhrabávat, naopak, když ji necháme nahrubo, zemina promrzne,. Poté zakryjeme půdu igelitovou fólií, aby se dezinfekce neuvolňovala do . Zemin v květinářství je intensivně využíváno a bývají často příčinou různých. Rytí záhonů neodkládejte na pozdější dobu, plevele by vás mohly později.

Záhony neuhrabávejte, nechte je nahrubo, aby zemina promrzla a . Kromě záhonů je nutné skleník před příchodem prvních mrazů také desinfikovat. Na to použijte sirné knoty, které zapálíte. Rostliny musí být bezpodmínečně. Jan Kopřiva předvádí různé metody dezinfekce substrátu.


Do tlakového hrnce dáme trochu vody, napařovací sítko a navrch zeminu. Fruhstorfer (z. Německo). Stavím nový skleník a musím sem zavézt zeminu. Ten navršíme na výši záhonu a poté do půdy přidáváme komplexní hnojivo typu.


To není u průmyslově připravovaných zemin technicky možné. Navíc se dá jen těžko zajistit dlouhodobá sterilita. Odstraníme vytrvalé plevele, vybereme velké kameny, případně zeminu přesejeme přes síto.


Dezinfekce nové zeminy. Zemina nebývá většinou tak kvalitní, aby vyhovovala . Dřív, než zasadíte první okrasné keře a zryjete záhon v budoucí užitkové části zahrady,. Důkladně protřeseme a zeminu necháme ustát.


Otočenou zeminu můžete rozbít rýčem na menší hroudy.

Zhruba týden nechte zryté záhony odpočinout. Poté vezměte hrábě, půdu načechrejte . Vápno je známé jako stavební materiál a účinná desinfekce. V zásadě stačí jednou za čas posypat povrch kompostu vápnem a přikrýt zeminou.


Výživu pro rostliny nepodceňujte. Nakonec záhon zasypte vrstvou humusu. Lze použít zeminu , kterou jste z plochy odstranili při zakládání záhonu. Díky velkému množství . Další důležitou funkcí vápnění je dezinfekce půdy.


Protože výměna zeminy v těchto prostorách je velmi pracná a nákladná, přichází v úvahu dezinfekce zeminy (půdy, pěstebních substrátů), která . Ten poskytuje útočiště rostlinám, které by si na holém záhonu ještě neporadily s. Rock Effectu, který funguje jako přírodní desinfekce. Není potřeba měnit zeminu každý rok, vydrží klidně několik let. Rozhodli jste se obohatit si svou skalku či záhon o nové vytrvalé rostliny?


V mikrovlnce stačí ponechat zeminu cca minut, v troubě přibližně dvakrát déle. Záhony zryjeme a současně s rytím do půdy zapracujeme chlévský hnůj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky