středa 11. ledna 2017

Co na meruňky proti opadu

O dva týdny později: druhý preventivní postřik proti hnědnutí listů meruňky. Při opadu listů: postřik měďnatým fungicidem proti korovým nekrózám. Návod na pěstování meruněk , Zahradnictvi Spomyšl.


Připravíme si proto kůl, který zatlučeme do již vyhloubené jámy. Velmi vhodná je alespoň chemická ochrana v podobě postřiku po opadu listů. Plody opadávají proto , že se v místě styku stopky s plodonoši tvoří korková přepážková vrstva.

Připravte se na ochranu meruněk proti moniliové spále. U některých ovocných stromů ( meruňky , višně a třešně) může napadat i květy, listy a větvičky. Plody by se měly ze stromu odstranit ještě před opadem listí. Tedy pro běžný strom meruňky kolem 3litrů vody týdně (po dobu cca týdnů). Proto bych se zálivkou byl opatrný.


Velmi citlivé jsou meruňky , jejich květy poškodí mráz -°C, broskvoně -°C,. I proto je odůvodněná pozdější probírka plůdků. Vedle toho však je třeba ponechat určitou rezervu zohledňující přirozený opad neoplozených nebo jinak špatně . Zde se zmíním jen o použití boru k mimokořenové výživě jabloní a meruněk.

Před květepřípravek proti moniliové spále meruněk , Baycor 25WP. Ochrana Odstranění a likvidace napadeného listí. Champion 50WP (možné též na podzim po opadu listů).


Chemická ochrana přípravky proti hnědnutí listů meruněk. Ošetření v době květu proti moniliové spále(moniliový úžeh). Neošetřené a napadené peckoviny touto chorobou, zvláště meruňky , jeví známky. AgroBio Zdravá MERUŇKA proti moniliové spále - HnojivaPraha. Základem ochrany rostlin proti chorobám a škůdcům ovocných dřevin v této době je.


Postřik se provádí po opadu listí za suchého počasí a teplotě nad 7oC. Ohrožuje především višně a meruňky , sakury, ale i ostatní peckoviny včetně okrasných. Včas (na podzim po opadu listů - jsou dobře vidět) odstraňte. Koncem října, nebo počátkem listopadu po opadu listí je vhodný postřik . Možnosti ochrany proti šíření fytoplazmy.


Stromy meruněk jsou velmi náročné na stanovištní podmínky. Proti tomuto onemocnění existuje jediné opatření – likvidace celého stromu i kořenů. Třešně, višně a meruňky , které ještě nejsou ve stadiu mízy, můžeme za příznivých. Proti předčasnému opadu listů rybízu a angreštu, působenému houbou .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky