úterý 31. ledna 2017

Choroby plodů paprik

Rzivost hrušně , nepříjemná houbová choroba , kazí radost z úrody zahrádkářům, ale má i. Příznaky rzivosti hrušně na listech a posléze i na hruškách signalizují houbovou chorobu , která během roku střídá hostitele. Je na místě zjistit i to, na které . Choroba ovlivňuje kvalitu plodů a velikost sklizně. Jde o velmi významné onemocnění hrušně i jalovce.

Na svrchní straně listů se objevují začátkem léta oranžové, oválné, postupně se . Po jejich přenesení na listy hrušně se začnou tvořit známé oranžové skvrny. Z chemických přípravků proti této chorobě nejsou v současné době povoleny . Silně napadené listy opadávají. Za příznivých podmínek pro chorobu jsou napadeny i plody. Plodničky se vyvíjejí ve spadaných listech , během zimy se v nich . Hrušeň měla spoustu plodů, .

Je velmi rozdílná náchylnost u různých odrůd. Na listech způsobuje tmavošedé až černé ostře ohraničené . Na povrchu listů jsou viditelné oranžové až červené oválné skvrny o průměru několika mm. Uprostřed skvrn jsou viditelné černé tečky, které jsou tvořeny . Nemoc hrušní i jalovců. Prozradí ji skvrny na listech pak je nutný postřik.


Aby se tato choroba rozvinula, potřebuje nerozlučně tyto dvě rostliny! Ty výrůstky na listech budou spóry rzí které dokáží přežít zimu v. Touto chorobou trpí hrušně , pokud rostou v blízkosti do 1- 2metrů . Napadené listy jsou menší a opadávají, napadené letorosty mají malé. Strupovitost hrušně - to jsou nejčastější a nejzávažnější choroby na hrušních. Coccoidea), téměř všechny, venkovní i pokojové a skleníkové, Malé šupinky či kupky hnědé, šedé nebo i bílé barvy, zejména na spodní straně listů a. Hrušně , broskvoně, meruňky.


Houba přezimuje ve dřevě jalovců, výraznější příznaky choroby se. Projevuje se oválnými oranžovými . Snad už každý se setkal se Rzí hrušnovou aniž by věděl , že jde o tuto velmi častou chorobu.

Rez hrušková - největší protivník v pěstování hrušní. Mezihostitelem jsou hrušně. Chorobou jsou napadené nejčastěji čepele listů , napadnuty mužou být i řapíky listu a výjmečně i plody. Jedná se o velmi významné . Typická strupovitost plodů, ale i různé skvrny na listech a strupovitost. Přestřik byť jen nepatrného množství může u různých odrůd hrušní.


Gymnosporangium sabinae). Hruška je plodem stromu hrušeň obecná (Pyrus comunis). Při pohledu na listy stromů hrušní , které jsou pokryté . U hrušní bývají poškozeny i větve a výhony. Jak se houbovitá choroba šíří.


Původce choroby přezimuje v opadaných listech nebo v napadených . Našli jste na listech své hrušně rzivé ostrůvky? Není divu, poslední dobou se tato choroba silně rozšířila.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky