pátek 20. října 2017

Bedla jedla záměna

Některé zdroje uvádějí, že tato bedla je jedovatá a má podbné jedy jako Muchomůrka zelená, ovšem je otázkou, nakolik jsou tyto údaje podložené! Na ruderálních místech roste i bedla jedovatá, jež se liší radiálně šupinatým kloboukem, absencí přezek s trsnatým růstem. Další zajímavosti a postřehy.


Lepiota): bedla bělavá, bedla bílá, bedla bledá, bedla černošupinatá, bedla chřapáčová , bedla drobnoprstenná, bedla drobnošupinatá, bedla Forquignonova , . Vzpomeňte, že veřejnost byla upozorněna na bedlu červenající, prý jedovatou i po kuchyňské úpravě.

Dokonce prý i bedla vysoká je za syrova trošku jedovatá. Jmenuje se bedla jedovatá (M. venenata) a patří do příbuzenstva bedly červenající. Bývá však mohutnější. Jak už jsme zmínili, bedla zahradní je druhem bedly , která je mírně jedovatá. Je poměrně velká, větší než bedla červenající.


Ale menší než bedla vysoká. The Parasol Mushroom (Macrolepiota procera) is a fairly common species on well-drained soils.

It is found solitary or in groups and fairy rings in pastures and . Josserandova (L. josserandii). Muchomůrka zelená je prudce jedovatá houba, která způsobuje nejen nepříjemné zažívací potíže, ale i závažné poškození jater a ledvin. Dále pak pozor na jedovaté druhy bedel – bedla ostrošupinná a bedla chřapáčová.


Jedovaté druhy hub se v některých případech zbarvují po . Bedla vysoká (Macrolepiota procera). Tato bedla , spíše bedlička, patří mezi drobnější druhy bedel. Uprostřed klobouku má nízký hrbol. Vlastní klobouček má pokrytý žlutohnědými . Jen musíme dávat pozor, abychom si ji nespletli s nějakou jinou, jedovatou.


V lese roste bedle vysoké podobná bedla červenající a ta může u . Bedlu jedlou lze snadno zaměnit za bedlu červenající, která může být v odrůdě bedla zahradní pro některé citlivé osoby dokonce jedovatá. Existují i další druhy . V některých houbařských atlasech je bedla červenající označena jako jedlá a chutná houba. To do písmene platí o mohutnější bedle jedlé.

Je tu hysterie kolem bedly červenající! Hřiby pomalu mizí, ale hojně se v lesích nyní nachází bedla červenající . Pre laikov často bedle predstavujú huby, ktoré si nemožno pomýliť, lenže opak. Nebezpečné, dokonce smrtelně nebezpečné, mohou být i další druhy bedel jako je bedla chřapáčová , ostrošupinná, klamavá a další. Některé druhy jsou dokonce smrtelně jedovaté – belda ostrošupinatá a bedla chrapáčová. Pozor dávejte také na bedle zahradní nebo bedle červenající.


Mezitím mykologové od bedel vysokých oddělili bedly jedovaté a vyčlenili je do vlastního rodu nazvaného Chlorophyllum. Hlavním rozlišovacím znakem je pevně přirostlý a povislý prsten. Klobouk je světle hnědý s tmavohnědými . K nejjedovatějším druhům bedel patří právě drobné druhy, například prudce jedovatá je bedla kaštanová – Lepiota castanea.


Popis a fotografie druhu Lepiota helveola, bedlička jedovatá, bedla chřapáčová. Mapovanie výskytu na Slovensku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky