pondělí 23. července 2018

Dřín jedly

Keř s trny má rád slunce a má červené válcovité plody nazývané dřišťálky. Ty jsou kyselé, mohou se přidávat do marmelá . B - kaštanovník setý. D - rojovník bahenní. Rostlina je velice nenáročná na pěstování.


Bobule podlouhle válcovité, se dvěma semeny, karmínově červené , kyselé, nezralé jedovaté, zralé jedlé.

Dřišťál dokáže vytvořit trnitý. Oblast rozšíření: Střední a jižní Evropa, . K nejoblíbenějším patří ty s červenými až tajuplně purpurovými lístky. Spolu s dřišťálem v křovinách. Oslní Vás zeleným, žlutým či červeným olistěním a plody také hrají různými barvami - např. Jedná se o trnité keře, některé jsou . Co si vyrobit z červených plodů dřišťálu obecného.


U této léčivky se využívají plně zralé plody, kůra i listy.

Zralé bobule jsou zbarvené do sytě červené či tmavomodré barvy, . Tyto bobule mají kyselou chuť. Semena jsou mírně zploštělá, . Plody dozrávají v říjnu a zůstávají na . Později se na jejich místě vytváří zelené plody, které se na podzim zbarvují na sytě červenou barvu. Zůstávají na keři celou zimu, efektně se odrážejíc od bílé . Měsíce plodů, Květen, Červen. Berberis vulgaris - dřišťál obecný (dřišťál dráč). Záměny: Dříšťál obecný je náš jediný původní druh dříšťálu.


Zajímavost, Tyčinky dřišťálu jsou . Po odkvětu z nich vzniká plo který tvoří podlouhle červené bobule. Plod (bobule) je podlouhlý, světle červený , kyselý. Vhodný na nepropustné živé ploty!


Nápadně červený keř, který snese i velké sucho a nejchudší půdy. Nevadí mu ani nejrazantnější sestřih. Sázíme rostliny na . Má trny a zlatožluté květy, intenzivně aromatické.

DŘIŠŤÁL ČERVENÝ - BERBERIS THUNBERGII ATROPURPUREA. Velmi odolný keřík na jaře je to samý žlutý kvítek a na podzim se pěkně zabarvuje do zlato-žluté barvy s červenými plody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky