pátek 24. srpna 2018

Dá se sušit majoránka v květu

Nespoléhejte na zásoby ze spíže a vypěstujte si majoránku za oknem. Pokud si tedy chcete majoránku uchovat, je nať nejlepší sušit ve stínu, . Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Jako koření i pro léčivé účely se sbírají listy a květ.


Naposledy se sklízí na podzim, kdy se vytrhávají a suší celé rostliny.

I na malém balkóně se dají pěstovat květiny a zelenina. Na sušení majoránku poprvé stříháme ve chvíli, kdy se začnou tvořit květní. Do směsi k obalování karbanátků přidala utlučený květ , zázvor, . Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. PL bylinek, nasekaných nadrobno (např. saturejka, kopr, petrželka, majoránka , šalvěj) ČL citronové.


Dá se snadno poznat podle zářivě bílých květů a intenzivní, aro- matické vůně.

Květy roz- ložíme na sušicí síta a sušíme. U nás patří k nejoblíbenějším druhům koření a dá se říct, že si bez ní některé. Listy k sušení sbíráme přesně před rozkvětem květů ráno nebo večer, protože v . Dá se totiž pořídit jako bylinka se vzhledem a vůní majoránky , která je však. Drhnutá majoránka , tedy sušená směs listů a květů se užívá jako koření v kuchyni. Vaříme minut a sůl přidáme až nakonec, až čočka změkne, stejně tak majoránku ,. Majoránka je ve svém prostředí vytrvalá bylina či polokeř, v našich.


Sazeničky se dají sehnat v zahradnictví a přesazují se na záhon či do. Poslední sklizeň probíhá v září a sklízí se při ní celá rostlina, která se následně suší. Do srpna či září rostliny krásně obrostou a my zvládneme druhou sklizeň. Například majoránka stihne obrůst během roku vícekrát. Nať, listy a květy přebereme, případně odstraníme nežádoucí části a nečistoty.


Dají se skladovat až rok, kořeny a plody či semena i několik let. Květy jsou shluknuty do květenství zvaného lichopřesleny, barva kvítků je fialová, často i. Mátu je vhodné sušit na dobře větraném místě buď ve svazečcích . Výjimku představuje majoránka k sušení , kdy je daleko praktičtější.

Sušit se kromě majoránky dá velmi dobře i libeček, nať petržele a . Majoránka se dá pěstovat na zahradě, na balkoně i doma na okně, tak do toho! Květ je drobný, bílý a tvoří jakoby střapce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky