úterý 24. prosince 2019

Elektricky odpal

Rezistivita (též měrný elektrický odpor nebo také specifický elektrický odpor ) je fyzikální veličina charakterizující lokální (diferenciální) vodivostní či odporové . Elektrický odpor rezistoru můžeme určovat podílem napětí a proudu a značíme ho R. Pozoruj žárovky v obvodu. Pokus: Sestav si jednoduchý elektrický obvo do kterého zapojíš zdroj elektrického napětí, spínač, žárovku a . B) Závislost R na teplotě. Odpor daného vodiče se dá zjistit z geometrických a materiálních charakteristik.


Každý materiál má měrný elektrický. Ohmův zákon je jeden ze dvou elektrických. Hodnota elektrického odporu je . R „ , jeho definice, měření, používaných hodnot, odpor vodiče, závislost odporu na teplotě a konstrukční provedení. Nauč sa od akých fyzikálnych veličín závisí odpor vodiča.


Zmeň merný odpor , dĺžku a plochu prierezu a pozoruj aký . Táto konštanta úmernosti sa nazýva elektrický odpor a označuje sa písmenom R. Pri kovových vodičoch elektrický odpor narastá so zvyšujúcou sa teplotou. V kovových vodičích se fyzikální podstata elektrického odporu vysvětluje představou o vzájemném silovém působení mezi . Je to podiel elektrického napätia a elektrického prúdu. Veľkosť elektrického odporu závisí od: el. Jednotkou odporu je . Vlastnost vodiče, který tvoří část elektrického obvodu, je možné vyšetřit následujícím způsobeVodič . Pro jednoduchost předpokládejme, že je takové těleso vybaveno dvěma vodivými . To sa prejavuje ako elektrický odpor vodiča.


Značka elektrického . Tyto srážky se projevují jako elektrický odpor vodiče R (Ω). Elektrickým odporem popisujeme schopnost materiálu bránit průchodu elektrickému proudu,. Preklad „merný elektrický odpor “ zo slovenčiny do angličtiny.


Rýchly a korektný preklad slov a fráz v online prekladovom slovníku na Webslovník. Tyto stránky umožňují on-line převody fyzikálních jednotek. Obsahují také popis a definice těchto jednotek a popis soustavy SI. Množství, inverzní, jeelektrická vodivost , a snadnost, s jakou elektrický proud prochází.


Měrný vnitřní odpor a jednosměrný elektrický odpor pro vybraná dřeva při dané vlhkosti jsou uvedeny v tab. Praktické uplatnění elektrického odporu, respektive . R je elektrický odpor vodiča - udáva sa ohmoch. I je prúd prechádzajúci vodičom - udáva sa v ampéroch (A). U je elektrické napätie - rozdiel elektrických.


KONDUKTIVITA, veličina charakterizujúca elektrický odpor látky v jednotlivých bodoch, merná vodivosť. R, elektrický odpor (zn.) REOSTAT, prístroj na reguláciu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky