úterý 24. prosince 2019

Druhý jehličnany

Trvalost a pravidelnost tvarů jehličnanů i možnost tvarování některých druhů. Zobrazuje se podkategorií z celkového počtu podkategorií v této kategorii. Borovice‎ (kat., str.) J. Jedle‎ ( kat., str.) M. Plazivý, rychle rostoucí druh s modrošedým jehličím.

Uplatnění: na svazích, ve větších . Ostatní druhy jehličnanů. Je jedno, jestli bydlíte v nížinách, nebo na horách, při správném výběru Vám jehličnany budou zdobit zahradu po mnoho desítek let. Nádherné jehlice mají některé druhy amerických borovic – u mexické Pinus montezumae dosahují délky až centimetrů. V našem zahradnictví máme jehličnany pro zahrady velké i malé – dospělé solitéry, roční až několikaleté sazenice pro pěstování „od mala“, zakrslé druhy pro . Jehličnany rostou na . Konečná cena může být navýšena v závislosti na velikosti jehličnanu.


Nízk pomalu rostoucí jehličnan kulovitého tvaru.

Vhondý do skalek či vřesovišť. Při výsadbě jehličnanů přímo do skalky používáme nižší zakrslé a plazivé druhy , převážně zelených a sivých odstínů. Omezujeme nápadné barvy (zářivě žlutou) . Dozvíte se, jaké druhy a kultivary si vybrat, aby odpovídaly velikosti a stylu vaší . V prvním dílu se zaměříme na jejich historii a odhalíme základní druhy jehličnanů.


Největší šišky ze 1druhů borovic má Pinus lambertiana, dorůstají délky až. Abies amabilis (Dougl. ex Loud.) Dougl. Forbes - jedle líbezná. Himálajský cedr je zřejmě nejpůvabnějším druhem cedru. Jeho stavba je v mládí přísně pyramidální, s rozložitými větvemi a převislými konci.


Počet původních stromovitých a keřovitých jehličnanů , tj. Evropě je poměrně malý. Tak tomu ovšem nebylo před dobou ledovou.


Nezáleží na tom, zda jde o větší nebo menší zahradu. Pro každou lze najít vhodné druhy a kultivary. Tyto dřeviny dokonce můžeme pěstovat i ve .

V zahradách mají jehličnany velmi specifické postavení. V porovnání s jinými druhy rostlin nepodléhají výrazným vzhledovým změnám v . Zcela rozdílně vyhlížejících druhů a odrůd okrasných jehličnanů jsou stovky. Pro inspiraci přiblížíme pouze nepatrný zlomek z . U některých druhů jehličnanů jsou jehlice velmi významným detailem. Existují druhy s délkou jehlic až cm.


K takovým patří například . Druhá skupina se tak hodí spíše pro výsadbu zajímavých solitér, které ovšem mnohdy vyžadují hodně prostoru a pro malé zahrady se tak hodí . Pomalu rostoucí zakrslé druhy smrku, jedle, borovice, modřínu, tújí a cypřišků. Výborné do skalky a do květináče. Množství novinek a atraktivních rostlin. Smrk patří k nejoblíbenějším jehličnanům , je známo kolem druhů. Mezi nejznámější patří smrk pichlavý, ztepilý či sivý.


Konifery aneb jehličnany ve vaší zahradě. Vážený zákazníci, je nejvyšší čas na sázení ovocných stromků z důvodu pokročilé vegetace a zvyšujících se teplot nadcházejících dnů. Všechny druhy jsou světlomilné, pokud je dáte do stínu, nebudou tak pěkné. Potřebují lehkou půdu.


Z druhů můžete v nádobách pěstovat Juniperus procumberis ´ . Nejkrásnější zakrslé kultivary najdeme u druhů Chamaecyparis obtusa a Chamaecyparis pisifera. Pro zahrady, které se nacházejí ve stínu či .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky