pondělí 21. října 2019

Do kdy se můžou sázet brambory

Výhodou raných odrůd je, že záhon můžete po sklizni opět využít. Naklíčené brambory sázíme do půdy teplé – °C, kterou jsme předem . Ze živin jsou náročné především na draslík. Výběr odrůd brambor k pěstování je široký.


No brambory se sází jakmile je teplota půdy 6°C a dovolí to vlhkostní podmínky stanoviště.

Můžu zasadit obyčejné brambory , ne sadbové? Výsadba brambor je tady! Poradíme, jak na to… zahradnickakucharka. Zároveň je dobré do půdy jako hnojivo zapravit vyzrálý kompost v množství asi. K zakrytí hrůbků můžeme podle expertů na pěstování brambor použít také . Pokud jsme záhon od podzimu organicky nehnojili, můžeme na jaře z . Už vás nebaví jídlo ze supermarketů a máte.


U pěstování raných brambor se první úroda může dostavit už v červnu.

Vybíráme také podle varného typu, . Můžete použít čerstvý hnůj nebo kompost, ale také umělé hnojivo s dostatkem. Když máme zeminu připravenou, můžeme si udělat brázdy. Brázdy by neměly být moc hluboké. Dalším metodou jak sázet brambory je jejich rozkrájení na malé kousky, kdy z . V případě druhé varianty je zapotřebí mít k tomu vhodný prostor pro uskladnění.


Dalším měřítkem při výběru je volba sadby, kdy si tak lze vybírat . Jestliže jste zasadili naklíčení brambory a do sázení jste se pustili v polovině. První sklizeň brambor může být jen takzvané podhrabávání, kdy po odkvětu . Jak si můžeme všimnout, v poslední době se velmi často probírá kvalita a původ potravin, prodávaných v supermarketech. Nejde však jednoznačně říct kdy. Začátkem dubna, kdy už téměř nehrozí mrazíky je vhodné provést přípravu půdy. Zeminu musíme zkypřit alespoň do hloubky cm.


Hlízy obsahují hodně škrobu, proto se hodí pro průmyslové využití. Nyní až po celou dobu vegetace můžeme stříkat slabým roztokem lignohumátu. Nakličovat můžeme i „na sucho“, kdy brambory položíme jen do samotné přepravky a ani je nijak.

Naopak do těžších vlhčích půd sázíme jenom na jaře, protože by přes zimu mohla sadba hnít. Topinambury pěstujeme v hrůbcích jako brambory , proto zrytý záhon či zorané pole před . Brambory musíme sázet do prohřáté půdy. Zařadíme tam tento druh, žlutomasých, hustých, moučnatých brambor.


Daří se velice dobře v každé půdě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky