úterý 17. března 2020

Druhy meruńěk

Meruňka obecná (Prunus armeniaca, synonymum Armeniaca vulgaris) je strom. Rod ‎: ‎ slivoň ‎ (Prunus) Čeleď ‎: ‎ růžovité ‎ (Rosaceae) Odrůdy meruňky - Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Zrání: dní po odrůdě ´ Velkopavlovická´. Plod: Je střední velikosti.


Slupka je oranžově žlutá se světle červeným . Středně raná odrůda, zraje dny před odrůdou Velkopavlovická.

Byla vyšlechtěna v USA, selekce se uskutečnila ve Výzkumném a šlechtitelském . Výborného ovoce, a s ním spojených produktů, meruňky podporují vitalitu. Za prvé, meruňky zdražily v relaci k jahodám. Na to bude reagovat substitucí meruněk jahodami, a zvýší proto nákup jahod.


Za druhé ale zdražení meruněk. Jeden, ale maximálně dva týdny po odkvětu první preventivní ošetření proti hnědnutí listů meruňky. O dva týdny později: druhý preventivní postřik proti hnědnutí . Odolnost proti napadení moniliózou je střední, proti mrazu vysoká.

Odtud se dostaLy pfes . Meruňka je teplomilným ovocným stromem původem z Číny, u nás se jí daří zejména. Meruňka pochází z daleké Číny, k nám se dostala strastiplnou cestou. Slovinsko a Štýrsko a dnes patří k nejoblíbenějším ovocným druhům. Posíláme jen prostokořenné stromky a drobné kontejnerované ovoce.


Okrasné keře a stromy neposíláme. Patří k nejchutnějším druhům ovoce a pěstují se ve velkém pro . Mrazy zničily letošní úrodu meruněk v hodnotě až milionů korun. Z dalších ovocných druhů mrazy poškodily především broskve a . Budějovice - Víkendové mrazy, kdy teplota klesla i pod minus deset stupňů, významně ovlivní sklizeň meruněk. Stromy už byly hodně . Většinou nízký strom, 6– m . Víte, které odrůdy meruněk dobře odolávají mrazům? Připomeňme si, že domovinou meruněk je střední a východní Asie, především Čína, kde rostou dodnes planě v různých formách.


U nás ve Lhenicích bylo dnes dvanáct pod nulou. Meruňky už začínaly kvést, tam asi nic nebude. U ostatních druhů ovoce, které byly hodně .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky