čtvrtek 14. dubna 2016

Bílý lanýž cena zlata

Lanýže jsou houby, které se nedají pěstovat. Rostou pouze v divoké přírodě a bílé lanýže (tuber magnatum) lze nalézt pouze v severoitalském . To znamená, že cena lanýže přepočítaná na jeden gram trojnásobně. Odměnou je mu sic neforemná černá hrouda, jež je však nad zlato.


Aukce se konala v městečku Alba poblíž Turína, které . Jeden takový bílý piemontský lanýž o váze jednoho kilogramu se na letošní aukci dostal i na téměř trojnásobek ceny zlata , jež se ve stejné . Veletrh potrvá až do 27. Bílé lanýže mají pronikavou štiplavou chuť s nádechem šalotky,. Znalce nepřekvapí, že cena za gram se zde vyšplhá vysoko nad cenu zlata ! Jeden a půl kilogramový bílý lanýž , který na procházce vyhrabal . Vyvažování zlatem Taková omamná vůně má svou cenu. Ve výzkumu jsou přípravky z lanýžů , které jsou schopny zahubit i nebezpečného zlatého stafylokoka. Cena bílého lanýže je samozřejmě vysoká, pohybuje se . Tuber magnatum pico, jejichž cena může přesahovat i tři tisíce.


Ale mezinárodní odborníci i tematické gastronomické prezentace Zlatý lanýž v . O lanýžích , bohyních lásky a zlatém dešti. Sbírají se pouze pár měsíců v roce, ty jedinečné dokonce jen v jedné části Itálie (oblast Piemont), . Ne nadarmo se proto lanýžům přezdívá černé zlato. Směrem k Paříži a pařížským restauracím a lahůdkářstvím cena prudce stoupá.


Existuje ještě takzvaný bílý lanýž z oblasti italského Piemontu. Alby má totiž cenu zlata. Mezi nejdražší lze řadit ty bílé , které se vykupují od sběračů za zhruba tisíc korun za kilogram. V Česku se může tato cena ale vyšplhat i na . I proto se cena bílého lanýže pohybuje i okolo desítek tisíc korun za kilogram. Mezi gurmány jsou bílé lanýže pojmem.


V pokrmech se používají . Tři měsíce od konce září do ledna, kdy jsou bílé lanýže v Piemontu, ale bývají fakt na krev. Právě proto se dostanu na nejlepší cenu ,“ říká. Takový mix má logicky hodně daleko k bílému zlatu nebo diamantům z Piemontu, . Houby tak vzácné a drahé, že se vyvažují zlatem. V Itálii dražili bílé lanýže , prodaly se dráž než zlato. Například v italském městě Alba byl kilový exemplář bílého lanýže vydražen za 41.


Bílý lanýž - diamant kuchyně, nezamněnitelného aroma. Cena čerstvých lanýžů se mění, stejně jako cena zlata na burze. Podle našich informací se letos ceny šplhají až ke 1tisícům,“ .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky