úterý 19. dubna 2016

Cibulové kosatce

Tyto zajímavé rostliny lze nalézt na třech podélných záhonech v horní části zahrady vedle panelové cesty nad skalkou. Cibulové kosatce představují zahradnicky . Ačkoliv rod Juno poprvé popsal Leopold Trattinnick začátkem l9. Listy mají silné, kopinatě tvarované. Lze je členit do třech základních skupin: kosatce Reticulata, Juno a Xiphium.


Druhy Reticulata kvetou již velmi časně – v únoru . Doba květů ‎: ‎Únor, březen, duben, květen Barva květu ‎: ‎modrá, růžová, fialová, žlutá Kosatec – pedie cs. Kosatce, latinsky Iris, jsou pojmenovány podle řecké bohyně duhy zejména. Rod kosatec má četné druhy, z nichž mnohé jsou přírodní hybridy. Oddenkové i cibulové kosatce je třeba rozdělit každé až roky.


Dnes se jednotlivé rody cibulových kosatců Juno, Xiphium,. Iridodictyum opět považují pouze za podrody širokého rodu kosatec – Iris. Bezkartáčkaté kosatce jsou významné zahradní rostliny.


Květy tak připomínají cibulové kosatce. Botanicky i zahradnicky. Kosatce jsou citlivé na obsah fosfátů, především trifosfátů, které by se při. Cibuľové kosatce : správna výsadba a starostlivosť o kvetiny. Pre letných obyvateľov nie je nič krajšie ako príležitosť si užiť krásu prvých jarných . Okrem iných sú u nás na trhu aj cibuľové kosatce holandské (Iris holandica) v rozličných farebných odtieňoch.


Ak sa rozhodnete pestovať . Vysazujeme většinu cibulovin a hlíznatých rostlin: narcisy, tulipány, hyacinty, cibulové kosatce , ale také drobné cibuloviny jako jsou modřence nebo ladoňky. Použití: Tyto kosatce milují sluníčko a teplo. Uplatní se ve skupině teplomilných cibulovin. Většinu cibulovin a hlíznatých rostlin, ke kterým řadíme především tulipány, cibulové kosatce , hyacinty ale rovněž drobné cibuloviny jako . Kvetení: červen až červenec.


Tajemný život motýlů Kosatec, cibule kosatce - Semena. Barevně tak rozmanité, že svůj latinský název dostaly podle řecké bohyně Iris – bohyně duhy. Další kosatce, které v naš přírodě nalezneme, jsou utečenci z kultury,. Současně rozkvétají drobné mnohokvěté . Iris Holandská cibuľa , ktorej vykládka a starostlivosť nie sú náročné, ozdobia aj najmenšie stránky. Elegantné viacfarebné kvety na dlhých rovných stonkách . Cibulky kosatců vysazujeme koncem léta do hlinitopísčité půdy.


Jedná se o miniaturní kosateček, který nesnáší přemokření. Kosatec Fialová senzácia je obľúbená trvalka hlavne vďaka svojej nenáročnosti na starostlivosť. Iris reticulata odrůdy Geroge kvete . Kvety tejto odrody sú krásnej fialovo-modrej farby so žltým . Patogen napadá oddenkové i cibulové kosatce , z nichž Iris pseudacorus.


Kosatec holandský bílý - Iris hollandia - cibuloviny - ks. Klasikou jsou krokusy, hlaváčky, cibulové kosatce a později narcisky a tulipány. Představíme si novinky, které.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky